Logo
  • Nieuws
  • 1 november 2013
  • Bron: Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/ Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC

Aantal meldingen beroepsziekte daalt

Het totale aantal beroepsziektemeldingen was in 2012 lager dan in 2011. De bouw vertoont het laagste aantal beroepsziekten sinds de voorgaande drie jaren. Dit blijkt uit ‘Kerncijfers Beroepsziekten 2013’ van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid/ Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC.

Beeld Aantal meldingen beroepsziekte daalt

Het totale aantal meldingen in 2012 was met 266 beroepsziektemeldingen per 100.000 werknemers lager dan in 2011 en gelijk aan 2010. Bij zestig procent sprake is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid (ziektemelding) en bij vijf procent van blijvende (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid.

Psychische aandoeningen

Werkgebonden psychische aandoeningen (96 per 100.000) vormen de meest voorkomende beroepsziekte, vooral in het onderwijs. In ongeveer driekwart van de gevallen was de diagnose overspannenheid /burnout. Net als bij depressie (4 procent) ligt de oorzaak vaak in problemen met de werkinhoud, werkhoeveelheid en problemen tussen mensen.

Houding en beweging

Ook aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (74 per 100.000) worden veel gemeld. Deze aandoeningen komen vooral voor in de bouw, vervoer en opslag en industrie. De bouw vertoont het laagste aantal beroepsziekten sinds de voorgaande drie jaren. Voor de sectoren vervoer en opslag en industrie is de incidentie niet veranderd.

Slechthorendheid

Het aantal meldingen van slechthorendheid (59 per 100.000) blijft hoog. In sommige beroepen is en blijft het lastig om het gehoor te beschermen tegen overmatig lawaai omdat tegelijkertijd de noodzaak bestaat om in lawaai te communiceren en waarschuwingssignalen te horen. Primaire preventie in de vorm van bronbestrijding blijkt lastig te realiseren. De muzieksector met zijn symfonieorkesten vormt hierop een positieve uitzondering. Behalve bovenvermelde aandoeningen worden huidaandoeningen, luchtwegaandoeningen, neurologische aandoeningen en infectieziekten in volgorde van aantallen gemeld.

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.