Regelmatig tot in de late uurtjes doorwerken op kantoor is zeer slecht voor de gezondheid, met name voor vrouwelijk medewerkers. Vrouwen die meer dan zestig uur per week werken hebben drie keer meer kans op het krijgen van diabetes, kanker en hartziekten.
Ook tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid kan de werknemer vakantiedagen opnemen. Soms is de bedrijfsarts van oordeel dat de voorgenomen vakantie een negatief effect zal hebben op het re-integratieproces. In dat geval kan de werkgever zijn toestemming onthouden aan het verzoek van de zieke werknemer om vakantiedagen op te nemen. Maar wat als de werknemer dan toch gewoon met vakantie gaat?
In Nederland melden zich dagelijks medewerkers ziek vanwege stress. Er wordt hier namelijk hard gewerkt: onze productiviteit is een van de hoogste ter wereld. Dit betekent vaak een (te) hoge werkdruk, waardoor stress kan ontstaan. Wat kunt u doen om werkstress tegen te gaan?
Zo’n 20 procent van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening en volgens de SER neemt dat aandeel de komende jaren verder toe, tot een kwart in 2030. Welke impact heeft deze ontwikkeling op de werkomgeving? Waar kun je tegenaan lopen bij de begeleiding van deze medewerkers? En wat kun je doen om hen te faciliteren en uitval te beperken of voorkomen?
Wanneer de werkgever de intuïtieve neiging krijgt om de werknemer 'even met rust te laten' is er vaak sprake van een groot risico van langdurig verzuim. Juist in die gevallen is het van belang dat in een vroeg stadium de werkhervatting ter sprake wordt gebracht. De werkgever moet dan als het ware contra-intuïtief handelen.
Organisaties hebben veel te vaak een WGA-beleid, terwijl zij een inzetbaarheidsbeleid zouden moeten hebben. Managers zeggen vaak dat zij uitval zien aankomen, maar doen daar niets aan. HR-managers beseffen onvoldoende welke rol zij kunnen spelen, terwijl werkgevers diverse instrumenten tot hun beschikking hebben.
Het parlement wil dat alle mensen met een uitkering worden beoordeeld door een keuringsarts als zijzelf, hun werkgever of een verzekeraar daartoe aanleiding zien. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) verwacht echter dat dit pas in 2018 haalbaar is zo meldt Nu.nl
Wordt een medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan moet hij zich direct bij zijn werkgever ziek melden. Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie wordt niet met de ziektedagen verminderd. Wel kan bij schriftelijke arbeidsovereenkomst of bij cao worden overeengekomen dat dagen waarop de werknemer niet werkt wegens ziekte, worden aangemerkt als vakantiedagen. Dit mag echter niet onbeperkt.
Zzp’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Ook zijn ze meer bevlogen, vinden ze hun werk gevarieerder en willen ze langer doorwerken en denken dit ook goed aan te kunnen. Wel voelen zelfstandig ondernemers zich vaker fysiek zwaar belast. Dit melden TNO en CBS in een vergelijkend onderzoek in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de duurzame inzetbaarheid van zzp’ers en werknemers.
De kennis van Nederlandse ondernemers en HR-verantwoordelijken in het MKB over de regels voor langdurig verzuim schiet danig tekort. Slechts de helft weet precies welke informatie bij wie aangeleverd moet worden als een medewerker (langdurig) ziek is. Ook weten veel ondernemers niet wat ze wel en niet mogen vragen als een medewerker zich ziekmeldt. Door dat gebrek aan kennis lopen MKB’ers onnodige financiële risico’s: de kosten van een langdurig zieke medewerker kunnen over een tijdsbestek van twaalf jaar oplopen tot 200.000 euro. Met de juiste maatregelen zijn fraude en onnodige kosten echter goed te voorkomen.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.