Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB Nederland zijn te spreken over de toezegging van staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW dat regels voor het aannemen van mensen met een beperking onder de nieuwe Participatiewet voor iedereen gelijk worden zo meldt Binnenlandsbestuur.nl
Er verandert veel op HR-gebied volgend jaar. U kunt daar nu al op vooruitlopen, zodat u zo min mogelijk schade aan nieuwe wetten en regelgevingen oploopt.
Het ministerie van SZW is de landelijke campagne over de nieuwe Wet Werk en Zekerheid gestart. De campagne is bedoeld om mensen met een tijdelijk contract te informeren over hun nieuwe rechten. De campagne richt zich vooral op jongeren via radiospots op 3FM, Sky radio en online advertenties.
Doorwerkgever, de uitvoeringsorganisatie van de DoorwerkCAO, plaatst vraagtekens bij de oplossing om vóór het ingaan van de wet op 1 januari 2016 de verruimde ketenbepaling bij CAO te regelen, omdat dit verboden leeftijdsdiscriminatie is. Daarnaast is het praktisch onhaalbaar om binnen bestaande CAO’s een regeling te treffen voor doorwerken na het pensioen.
Hoe ziet de situatie er uit als een werknemer ná 1 juli 2015 wordt ontslagen? Vanaf dat moment vervalt de mogelijkheid van de buitengerechtelijke vernietiging. Dit houdt in dat de werknemer de werkgever schriftelijk aangeeft het niet eens te zijn met het gegeven ontslag op staande voet.
Scholing is het nieuwe toverwoord onder de Wet werk en zekerheid (WWZ). Vanaf 1 juli 2015 gaat de regeling omtrent arbeidsovereenkomst veranderen en kunt u alleen de arbeidsovereenkomst van uw medewerkers opzeggen als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Vanaf 1 juli 2015 moet wettelijk worden vastgelegd in welke gevallen een werkgever naar het UWV moet en wanneer de kantonrechter de aangewezen instantie is.
In de cao’s mogen partijen op meerder punten afwijken van de Wet werk en zekerheid. Een overzicht.
Vanaf 1 juli 2015 mag u als werkgever nog maar in een beperkt aantal gevallen naar het UWV om daar de preventieve ontslagtoets te laten uitvoeren. Tot die tijd heeft u de nog de keuze: een ontslag laten toetsen door het UWV of door de kantonrechter. Dit wijzigt met ingang van 1 juli 2015 in het nieuwe ontslagrecht.
De Eerste Kamer ging onlangs akkoord met de nieuwe wet en dat heeft enkele belangrijke consequenties voor organisaties, HR-professionals en managers. Zo moeten medewerkers al na twee jaar een vast contract worden geboden, in tegenstelling tot de drie jaar die hier aanvankelijk voor stond. Enkele tips.