Nu de Wet werk en zekerheid is ingevoerd blijkt het voor werkgevers lastiger geworden om ontbinding te krijgen. Werkgevers moesten bij de kantonrechter voorheen ook al bewijzen dat het ontslag terecht is maar nu worden aan dossiers hogere eisen gesteld. Waar kantonrechters voor de Wwz zo’n 12 procent van de aanvragen afwezen, is dat nu zo’n 20 procent. Enkele tips en aandachtspunten.
Om de doorstroming op de arbeidsmarkt te verbeteren moet het ontslagrecht in Nederland worden versoepeld en de ontslagvergoeding omlaag. Dat adviseert de OESO in een landenrapport zo meldt Radio1. De organisatie prijst wel de recente omvormingen en het niveau van vaardigheden van Nederlanders.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) krijgt veel kritiek. De wet moet ontslag makkelijker maken en ervoor zorgen dat werknemers eerder een vast dienstverband krijgen. Maar volgens velen wordt het tegenovergestelde bereikt. Minister Asscher wil daarom nog deze kabinetsperiode nieuwe voorstellen uitwerken zei hij in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1.
Volgens minister Lodewijk Asscher zorgt de Wet werk en zekerheid niet voor een afname van vaste banen. Hij wijst daarbij op cijfers van het CBS die een toename laten zien van het aantal vaste contracten in het laatste kwartaal van 2015 zo weet Nu.nl te melden. Volgens het CBS is het echter te vroeg om conclusies te trekken en ook MKB Nederland ziet het anders.
Het concept-wetsvoorstel voor wijziging van de Participatiewet is gepubliceerd. Het doel van dit wetsvoorstel is om de praktische uitvoering van de Participatiewet en de Wet banenafspraak verder te verbeteren. U kunt tot 29 maart 2016 hierop reageren.
Een verstoorde arbeidsverhouding kan pas tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst leiden wanneer deze verstoring duurzaam en ernstig is. In de navolgende casus ervaart alleen de werkgever een verstoring van de arbeidsrelatie. Met andere woorden, de arbeidsverhouding is eenzijdig verstoord. De vraag rijst of dit voldoende is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Wat gebeurt er in de praktijk met de Wet werk en zekerheid? De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op woensdag 2 maart een rondetafelgesprek met deskundigen. Daarbij betrekt de commissie praktijkervaringen. U kunt uw ervaringen nog delen tot en met donderdag 25 februari.
Naar aanleiding van signalen van werkgevers en gemeenten wil staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het makkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Gemeenten en het UWV mogen alvast vooruit lopen op verbeteringen in de Participatiewet en de Wet banenafspraak, nog voordat deze wijzigingen in werking zijn getreden.
Het ontslagrecht is sinds 1 juli 2015 fors gewijzigd. Er is bijvoorbeeld een limitatieve lijst met ontslaggronden in de wet opgenomen. Ook is de kantonrechtersformule afgeschaft en is de transitievergoeding geïntroduceerd. De wijzigingen hebben grote gevolgen voor de praktijk.
De Wet Gedeeltelijke Arbeidsparticipatie (WGA) gaat op de schop. De werkgever is vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor alle werknemers – zowel vast als flexibel – bij ziekte. Elk bedrijf zal moeten nadenken over het slim afdekken van risico's.