Pakketbezorgers van PostNL lopen het risico op een te hoge werkdruk en dito fysieke belasting. Daarbij gaat het ook om de arbeidsomstandigheden van zzp'ers. Door hier niet mee bezig te zijn overtreedt het postbedrijf de Arbowet aldus de Arbeidsinspectie zo meldt de Volkskrant.
Alle extra banen die bedrijven via Wsw-detacheringen hebben ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking tellen mee voor de banenafspraak. Dit kondigt staatssecretaris Klijnsma aan in een brief aan de Tweede Kamer. Na afspraken hierover met de sociale partners, VNG en UWV schort Klijnsma de voorwaarde rond gedetacheerd werk voorlopig op, omdat die in de praktijk negatief blijkt uit te pakken.
In het mkb is sprake van een banengroei, maar werkgevers geven minder vaak een vast contract. Tijdelijke contracten namen met 5 procent toe van 27 procent in februari 2015 naar 32 procent in februari van dit jaar zo blijkt uit de Van Spaendonck MKB Banenmonitor.
Het kabinet heeft met coalitiepartners en sociale partners overeenstemming bereikt over aanpassingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het totale pakket met arbeidsmarktmaatregelen is naar de Tweede Kamer verzonden.
In 2015 werden meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk geholpen, 13.300 waaronder 8.400 Wajongers zo blijkt uit het Jaarverslag 2015 van UWV.
Met de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is de regeling rond het concurrentiebeding ingrijpend veranderd. De hoofdregel is dat bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding kan worden gesloten. Het gaat om een hoofdregel: indien de werkgever deugdelijk schriftelijk gemotiveerd aangeeft waarom het beding wegens zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen toch nodig is, kan het geldig zijn.
De Wet werk en zekerheid kent vele critici. Vooral onder werkgevers. Onterecht aldus een elftal hoogleraren Economie in een Opiniestuk in de Volkskrant. ‘Personeel wordt gezien als een kostenpost en risicofactor en daarmee doen de werkgevers niet alleen de werknemers tekort maar ook zichzelf.’
Minister Asscher heeft een evaluatievoorstel Wwz opgezet om de doeltreffendheid en doelmatigheid van de veranderingen in de WW, het ontslagrecht en de flexregels vast te stellen. Het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) laat echter niets heel van het evaluatievoorstel aldus de Volkskrant.
Minister Asscher zegt bereid te zijn de transitievergoeding voor werknemers na twee jaar ziekte te schrappen als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen voor re-integratie. Vakbonden FNV, CNV en VCP vinden dat de werkgevers hun problemen met de Wwz met cijfers moeten onderbouwen.
Als de werkgever zich aantoonbaar goed heeft ingespannen voor re-integratie is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bereid de transitievergoeding voor werknemers na twee jaar ziekte te schrappen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling