Ontslag, disfunctioneren en verzuim kunnen als arbeidsrechtelijk onderwerpen ieder jaar weer op jullie aandacht rekenen. Maar in 2024 kwamen er wat thema’s bij. Zoals tegemoet komen aan wensen werknemers en informatieplicht van de werkgever.
Werkgevers die arbeidsmarktafspraken willen maken met concurrenten, moeten rekening houden met het kartelverbod. Zij lopen het risico op acties van de ACM, zoals boetes en juridische procedures, schrijven advocaten Willemijn Jansma en Wouter Jans.
Vanaf 2025 treden er belangrijke wetswijzigingen in werking die de arbeidsmarkt beïnvloeden. HR-professionals moeten zich goed voorbereiden op deze veranderingen, die onder meer arbeidsomstandigheden en diversiteit verbeteren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nieuwe regels en hun impact op het personeelsbeleid.
Het nieuwe jaar brengt weer flink wat veranderingen mee op het gebied van salarisadministratie en HR. Voor 2025 staan een aantal belangrijke wijzigingen op de planning die direct effect kunnen hebben op jouw organisatie.
In deze aflevering van de HR Podcast duiken we in de praktische kant van de ‘S’ in ESG – de sociale component. Hoe kunnen HR-professionals deze aspecten meten, rapporteren en vooral verbeteren?
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat dus ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat dit concreet betekent voor de HR-agenda, zet Mr Willemijn Jansma op een rij.
Als werkgever kunt u bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt door iedereen een kans te geven op werk en daarmee invulling geven aan uw SROI-verplichtingen. Of misschien wel het behalen van een PSO-certificering. In deze whitepaper bespreken we de meest recente regelgeving om een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen. Ook lichten we een aantal instrumenten uit die u kunt gebruiken om inclusief te ondernemen.
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft het Wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. De nieuwe wet moet het simpeler en aantrekkelijker voor werkgevers maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
In de maand juli ontvangen werkgevers de definitieve beschikking Wtl (Wet tegemoetkoming loondomein). Hierin staat opgenomen welk bedrag je ontvangt voor het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV. De Belastingdienst betaalt deze tegemoetkomingen binnen 6 weken na de ontvangst van de definitieve beschikking.
Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling