De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat gemeenten verplicht om beschut werk te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Het wetsvoorstel maakt het ook eenvoudiger om vast te stellen of iemand tot de doelgroep van de banenafspraak hoort.
Sinds de invoering van de WWZ is de werkgever de wettelijke transitievergoeding verschuldigd wanneer een arbeidsovereenkomst na minimaal 24 maanden dienstverband wordt beëindigd of niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever. Dit geldt ook ten aanzien van de werknemer die werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege is geëindigd. Kan de transitievergoeding al bij voorbaat worden doorberekend in het bruto uurloon van een werknemer?
Het UWV heeft de ‘kandidatenverkenner banenafspraak’ gelanceerd, een online personeelsbank met al bijna 60 duizend werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Daarnaast wordt de polis die het werkgeversrisico van loondoorbetaling bij ziekte afdekt voor onbepaalde tijd geldig.
Werknemers die langdurig ziek zijn, houden recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Dit staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
Mag een werkgever een werknemer ontslaan op staande voet via WhatsApp? Ja, oordeelde een rechter. Volgens de rechter wordt daarmee aan de eis van onverwijlde opzegging bij ontslag op staande voet voldaan. De werknemer in kwestie bevestigt het WhatsAppbericht ontvangen te hebben, maar geeft aan geen opzegging per aangetekende of gewone post ontvangen te hebben.
Ambtenaren genieten voortaan niet langer de speciale status. De Eerste Kamer stemde in met de wet van D66 en CDA waarin ambtenaren dezelfde arbeidsovereenkomst krijgen en een soortgelijke ontslagbescherming als werknemers in het bedrijfsleven.
Wanneer heeft een werknemer recht op een ‘billijke vergoeding’ in geval van beëindiging van het dienstverband? En hoe wordt de hoogte van de billijke vergoeding bepaald? De eerste uitspraken leken erop te duiden dat de hoogte van de billijke vergoeding werd gerelateerd aan die van de transitievergoeding. Op 16 oktober 2015 heeft de kantonrechter te Rotterdam echter een vergoeding toegewezen die ruimschoots hoger lag dan de transitievergoeding – en ook in hoger beroep is die vergoeding in stand gelaten.
Stel, u hebt een werknemer die iets zeer ernstigs heeft gedaan. Misschien is uw eerste reactie: ontslag op staande voet. Maar kijk uit met overhaast handelen, voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet u zorgvuldig te werk gaan. Te snel gaan of een stap overslaan, kan flinke (en kostbare) gevolgen hebben. Zeker onder de WWZ. Zo betekent een onterecht gegeven ontslag op staande voet dat een werknemer sowieso aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. Daarom een stappenplan.
Gemeenten moeten vanaf volgend jaar aan mensen die niet in een gewone werkomgeving kunnen functioneren een voorziening in de vorm van beschut werk aanbieden. Een wetsvoorstel met deze verplichting is aan de Tweede Kamer voorgelegd.
Het WGA-eigenrisicodragerschap gaat per januari a.s. flink op de schop. Reden voor Robidus om beleidsmakers, 2de Kamer vertegenwoordigers en grote werkgevers bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen. De overall conclusie was dat we op de goede weg zijn maar dat er ook aanpassingen nodig zijn.