Vanaf 1 januari 2020 veranderen de regels in het arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht. Bereid u als werkgever voor. Lees de checklist en kijk waar u nog voor 1 januari actie op moet ondernemen.
Dit zegt Mitchell Bathoorn, advocaat bij Advocatenkantoor Bos. Hij uit deze verwachting in een item bij de NOS. Voor werkgevers loont het namelijk om nog even te wachten met ontslag van 50-plussers met een lang dienstverband. En ook om andere redenen wordt met ontslag gewacht.
Veel salarisprofessionals vinden het lastig om zich goed voor te bereiden op de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) op 1 januari 2020. Zo vindt 30% van de respondenten dat zij matig geïnformeerd is over de gevolgen van deze nieuwe wet en één op de tien kwalificeert het informatieniveau zelfs als onvoldoende. Goed geïnformeerd of niet: 82% van de salarisprofessionals verwacht dat de Wab hun dagelijkse werk verandert.
Een veel gehoorde term binnen het arbeidsrecht de laatste tijd is ‘platformarbeid’. Maar wat wordt nu precies verstaan onder platformarbeid? En hoe moet deze vorm van arbeid worden gekwalificeerd? Gaat het om zelfstandigen? Of zijn het werknemers? En wie is dan de werkgever? Hoe gaan andere landen in Europa om met platformwerk? En ten slotte: wat zijn de te verwachten gevolgen van deze vorm arbeid voor de toekomst?
Het wordt eenvoudiger voor werkgevers om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Staatssecretaris Tamara van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, past hiervoor de Wet banenafspraak aan. Met deze aanpassingen wil zij het doel van deze wet realiseren, namelijk: 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026.
Weet u nog waar u was op 25 mei 2018? De datum waarop Europa onder het regime van de GDPR kwam? We zijn nu een jaar verder. Welke impact hebben de nieuwe regels bijvoorbeeld op de manier waarop bedrijven met hun personeelsdata omgaan? Is er voor HRM een nieuwe situatie ontstaan?
De commissie Regulering van werk is onlangs met een discussienota gekomen. Tegelijk kwam een groep juristen met een zogeheten ‘Wetboek van Werk’. Ook zij hebben uitgangspunten uitgewerkt voor een toekomstbestendig arbeidsrecht.
Flexwerkers, zelfstandigen en werknemers moeten allemaal gelijke rechten krijgen. Dat adviseert de commissie Regulering van werk ofwel commissie Borstlap aan het kabinet.
Harry van de Kraats, directeur van werkgeversvereniging AWVN, is al jaren bezig met een plan voor nieuwe sociale zekerheid voor alle werkenden. Het tij lijkt hem nu mee te zitten nu de commissie Borstlap met ideeën komt over de vernieuwing van sociale zekerheid en het arbeidsrecht. Die ze precies presenteren op het moment dat de AWVN haar 100ste verjaardag viert.
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag twee keer worden verlengd (keten), mits daarbij een periode van 24 maanden, inclusief een eventueel tussenliggende onderbreking van perioden tot en met zes maanden, niet wordt overschreden (periode). Vanaf 1 januari 2020 wordt de termijn van 24 maanden opgerekt naar 36 maanden. Enkele voorbeelden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling