De uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, heeft ook consequenties voor andere sectoren die werken met zzp'ers. Zolang een dienstverband niet werd afgedwongen bleef het echter nog aantrekkelijk om 'schijnzelfstandigen' in te zetten. Maar dat wordt nu anders omdat de belastingdienst vanaf 2025 gaat handhaven.
Is iemand een echte zzp’er of toch eigenlijk een ‘gewone’ werknemer? Met die vraag worstelen nog steeds veel werkgevers. Voorheen was een duidelijk antwoord op die vraag niet heel urgent, maar nu de belastingdienst per 1 januari gaat handhaven wel.
De Wet DBA, die bedoeld is om schijnzelfstandigheid bij zzp’ers tegen te gaan, wordt tot op heden niet gehandhaafd. Vanaf januari 2025 wil de overheid daar verandering in brengen. Mathijs Helderman, specialist in finance interim recruitment bij Robert Walters, vertelt wat de handhaving van de Wet DBA betekent.
De huidige wetgeving voor arbeidsrelaties tussen organisaties en freelancers is niet ideaal en om meer duidelijkheid te scheppen wordt er gewerkt aan nieuwe wetgeving. Lees in dit artikel wat er precies gaat veranderen en waarom het slim is om nu alvast rekening te houden met compliance in je wervingsstrategie voor freelancers.
Eind vorig jaar telde Nederland zo’n 1,2 miljoen zelfstandigen. Als werkgevers gebruikmaken van zogeheten schijnzelfstandigen (werkers die niet kwalificeren als zelfstandige maar als werknemer), lopen zij het risico op een naheffing van de Belastingdienst en loonvorderingen van werknemers. Over dit vraagstuk heeft de Hoge Raad op 24 maart 2023 zijn langverwachte arrest gewezen: de maaltijdbezorgers van Deliveroo hadden een arbeidsovereenkomst.
De uitspraak van de Hoge Raad, die oordeelde dat bezorgers die werkten voor Deliveroo eigenlijk werknemers waren en geen zelfstandigen, moet ook andere sectoren die werken met zzp'ers aan het denken zetten, aldus Evert Verhulp, hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Verhulp werken veel zzp'ers, bijvoorbeeld in de kinderdagopvang of de zorg, namelijk ook als werknemer en niet als zelfstandige.
Het kabinet komt met nieuwe maatregelen voor het werken als en met zelfstandige(n) en zal harder gaan optreden tegen schijnzelfstandigheid. Zo kunnen zelfstandigen en werknemers straks niet zonder meer worden ingezet voor hetzelfde werk binnen dezelfde organisatie. Tijd om de samenwerking met zzp’ers weer eens onder de loep te nemen, zegt arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.
Het is nog altijd vaag of iemand bij u werkt als zelfstandige of als werknemer. Wat is er inmiddels wel duidelijk?
Deze maand bereikten de vakbeweging en werkgevers op hoofdlijnen een akkoord over de hervorming van de arbeidsmarkt. In de plannen wordt flexwerk beperkt en verandert de positie van zzp’ers. Nulurencontracten mogen niet meer en uitzendovereenkomsten mogen maximaal drie jaar duren. Daarnaast komt er een inkomensgrens voor zzp’ers. Wat betekenen deze plannen voor werkgevers, werknemers en zzp’ers in de praktijk? Ik zet een aantal highlights op een rij.
Onlangs deed de Hoge Raad een belangrijke en interessante uitspraak over de beoordeling van de arbeidsrelatie. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat de uitvoering leidend is en niet wat partijen onderling hebben afgesproken in een contract. Wat betekent dit in de praktijk?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling