Logo
  • Nieuws
  • 22 juli 2011
  • Mariel Hovemann

WIA en WW ipv VUT en prepensioen

Doordat ouderen langer doorwerken komt de sociale zekerheid extra onder druk te staan. Ouderen maken al vaak gebruik van de arbeidsongeschiktheidsregelingen en dat wordt meer nu ook ouderen langer doorwerken die minder fit zijn. Daarnaast komen ouderen die ontslagen worden, moeilijk weer aan een baan en blijven dus langer in de WW. Dat blijkt volgens De Volkskrant uit het 'Kennisverslag: ouderen op de arbeidsmarkt' van uitkeringsinstituut UWV.

Beeld WIA en WW ipv VUT en prepensioen

Steeds meer 55-plussers zijn de afgelopen tien jaar blijven werken. In 2000 werkte 34 procent van de 1,6 miljoen Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar, in 2010 was dit percentage gestegen naar 49 procent van de 2,2 miljoen Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar. Een stijging die voornamelijk wordt veroorzaakt door de arbeidsparticipatietoename van vrouwen.

 

WIA

Volgens UWV is de instroom in de WIA hoger dan verwacht. Van de WAO/WIA-gerechtigden is de helft 55 jaar of ouder. Dit komt voornamelijk doordat de vut- en prepensioenregelingen versoberd zijn. Hierdoor blijven meer mensen werkzaam die niet meer helemaal fit zijn.

WW

Ouderen worden vanwege hun vaste contract minder makkelijk ontslagen, maar als ze eenmaal hun baan kwijt zijn komen ze niet zo snel weer aan het werk. Van de langdurig werklozen in de WW is meer dan 40 procent 55-plus.

Dit heeft volgens het uitkeringsinstituut voornamelijk te maken met het feit dat 55-plussers minder vaak de 1e ronde doorkomen doordat ze als minder productief te boek staan. Daarnaast hangt het van de flexibiliteit van de 55-plussers af: werkgevers huren steeds vaker tijdelijke krachten in. Ouderen zijn daarentegen gewend aan een vast contract.

Langer doorwerken

Toch gaat het volgens het UWV wel de goede kant op met langer doorwerken. Daarbij moeten de 55-plussers én werkgevers wel geholpen worden. Bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere baan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.