Logo
  • Nieuws
  • 11 juli 2012
  • Lianne Bouman

Werkgevers dragen hogere zorgpremie

Door een onverwacht hoge tegenvaller voor het ministerie van Volksgezondheid moeten werkgevers een hogere zorgpremie gaan betalen. De tegenvaller van minstens € 455 mln hangt samen met een beloofde, eenmalige vergoeding aan ziekenhuizen voor de kosten van nieuwbouwplannen.

Beeld Werkgevers dragen hogere zorgpremie

Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers aan de Tweede Kamer.

 

Zorgvastgoed

Omdat de regels rond de financiering van zorgvastgoed werden veranderd, mochten ziekenhuizen bij wijze van overgangsregeling nieuwbouwkosten in 2010 eenmalig op hun begroting afschrijven en het bedrag declareren bij het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie had er 160 miljoen euro voor gereserveerd. Nu blijkt dat er in totaal 605 miljoen euro is toegewezen. Schippers wil nu met een verhoging van de zorgpremie de ontstane forse kostenpost dekken.

 

Zorgverzekeringsfonds

Het geld moet via de zorgverzekeraars komen uit het Zorgverzekeringsfonds, dat wordt gevuld met de zorgpremies die werkgevers afdragen voor hun werknemers. In haar brief schrijft Schippers dat een tekort op dit fonds in latere jaren moet worden opgevangen door hogere premies.

 

Nota bene

Of het bij dit tekort blijft is nog maar de vraag, want sommige ziekenhuizen die achter het net visten hebben de rechter ingeschakeld om alsnog een vergoeding af te dwingen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.