Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2018
  • Bron: ADP

Werkgevers doen te weinig om werkstress te voorkomen

Werkgevers doen nog niet voldoende om stress op de werkvloer tegen te gaan. Een derde van de werkgevers (34%) heeft volgens de werknemers weinig tot geen interesse in het geestelijk welzijn van hun werknemers.

Beeld Werkgevers doen te weinig om werkstress te voorkomen

Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. Meer dan één op de tien (14%) is er zelfs van overtuigd dat hun bedrijf geen enkele interesse voor hun geestelijk welzijn heeft. In Nederland is dit overigens 7%. Oudere werknemers zijn hierover het negatiefst. Van de 55-plussers ervaart 16% geen enkele interesse, tegenover 11% van de werknemers tussen 16 en 24 jaar.

“In een drukke werkomgeving zien we stress al snel als inherent aan het leven,” vertelt Martijn Brand, Directeur ADP Nederland. “Dat is gevaarlijk, want teveel stress leidt onherroepelijk tot problemen zoals een lagere productiviteit, minder betrokkenheid en een hoger verzuim. Dat raakt zowel de werknemer als het bedrijf.” Werkgevers zouden zich meer moeten bekommeren om het geestelijk welzijn van hun werknemers, vindt Brand. Hij pleit onder meer voor open communicatielijnen tussen het management en medewerkers. “Werknemers moeten de flexibiliteit krijgen die zij nodig hebben en ook formele regelingen zijn het overwegen waard,” aldus Brand. “Denk aan je arbobeleid waarin je zaken kan opnemen voor fysieke en mentale ondersteuning van werknemers.”

Ouderen minder last

Stress lijkt niet op elke leeftijd een even groot probleem; oudere werknemers hebben er minder last van dan jongere. Meer dan een derde (37%) van de 16-24-jarigen overweegt om vanwege stress van baan te veranderen, terwijl dat onder 55-plussers slechts 17% is. In Nederland is dit contrast nog groter met respectievelijk 39% onder 16-24 jarigen tegenover 13% bij 55-plussers. Onder Europese collega’s is ook geslacht een factor: van de vrouwen zegt bijna één op de vijf (19%) dagelijks last te hebben van stress. Onder hun mannelijke collega’s is dat 16%. In Nederland is dit verschil tussen mannen en vrouwen minder aanwezig.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.