Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2009
  • Mariel Hovemann

Wachttijden geschrapt: werknemers met gezondheidsbeperking beter verzekerd

Chronisch zieken en gehandicapten zijn straks op de arbeidsmarkt beter verzekerd en kunnen makkelijker van baan veranderen. De verzekeringssector schrapt namelijk de wachttijden. De afschaffing van wachttijden is een belangrijk onderdeel van het Van Leeuwen-convenant, afgesloten door het Verbond van Verzekeraars, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het kenniscentrum Welder.

Beeld Wachttijden geschrapt: werknemers met gezondheidsbeperking beter verzekerd

De wachttijden worden afgeschaft bij verzekeringen die op basis van de (collectieve) arbeidsovereenkomst worden gesloten, zoals ziekte-, arbeidsongeschikheids- of overlijdensrisico-verzekeringen. De convenantpartijen vinden het hanteren van een wachttijd onwenselijk, omdat er gedurende een bepaalde periode – vaak een jaar – geen recht op dekking of uitkering bestaat.

 

Verzekeraars hanteren deze clausule om misbruik tegen te gaan. Nadeel is echter dat werknemers bij het aanvaarden of wisselen van baan geconfronteerd kunnen worden met een wachttijd. Dat kan werknemers, in het bijzonder als ze gehandicapt of chronisch ziek zijn, ontmoedigen om in dienst te treden of naar ander werk uit te zien.

Pensioenwetgeving

Verder verbetert de arbeidsmobiliteit van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers als zij een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben die niet onder de pensioenwetgeving valt. Het convenant biedt deze groep de zogeheten uitloopdekking als zij van baan veranderen of als de werkgever van verzekeraar wisselt.

Misbruik

Verzekeringsmaatschappijen houden wel de mogelijkheid om misbruik te voorkomen. Zo mag bij verzekeringen die dekking bieden tegen overlijden, bij vermoeden van misbruik, het oordeel van de onafhankelijke Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens worden gevraagd als de verzekerde overlijdt binnen een jaar na aanvang van de verzekering, huwelijk, geregistreerd partnerschap of gezamenlijke huishouding. Deze commissie geeft dan een bindend oordeel over het recht op uitkering.

 

De nieuwe afspraken treden op 1 januari 2010 in werking. De afspraken gelden voor zowel nieuwe als bestaande contracten en zijn van direct belang voor ongeveer 2.500 mensen met een beperking die jaarlijks van baan wisselen en voor mensen die te maken hebben met wachttijden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.