Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2008
  • Lianne Bouman

Voor welk dagloon bent u verzekerd?

Een aanvraag voor de vrijwillige werknemersverzekeringen diende voorheen binnen vier weken na indiensttreding of binnen vier weken na beëindiging van de verplichte werknemersverzekering ingediend te zijn bij het UWV. Onlangs is de aanvraagtermijn verruimd naar 13 weken.

Beeld Voor welk dagloon bent u verzekerd?

Een werknemer die in Nederland woont, maar in het buitenland voor een buitenlandse werkgever (via uitzending) gaat werken, kan zich onder bepaalde voorwaarden vrijwillig verzekeren voor de werknemersverzekeringen in Nederland. Deze werknemer moet dan voorheen onderworpen zijn aan de Nederlandse werknemersverzekeringen, maar tengevolge van het in het buitenland werken (in loondienst) niet meer.

 

Nederlandse werkgevers in het buitenland

Dit geldt onder voorwaarden ook voor een werknemer die woont in het buitenland en gaat werken voor een Nederlandse werkgever in het buitenland. Ook deze kan zich vrijwillig verzekeren voor de Nederlandse werknemersverzekeringen, mits in aansluiting op een verplichte onderworpenheid aan Nederlandse werknemersverzekeringen.

 

Tip

Wie zich aanmeldt voor een vrijwillige verzekering kan aangeven welke verzekeringen hij wil afsluiten en voor welk dagloon hij zich wil verzekeren. UWV adviseert het dagloon te baseren op het (gemiddelde) loon. Het verzekerde bedrag mag overigens niet hoger zijn dan het maximumdagloon of het inkomen dat de aanvrager kwijtraakt als hij ziek, arbeidsongeschikt of werkloos wordt. De hoogte van het maximumdagloon is te vinden op www.uwv.nl. Voor het aanvraagformulier klikt u hier.  

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.