Logo
  • Nieuws
  • 11 september 2013
  • Lianne Bouman

UWV berekent Ziektewetuitkering kosteloos tot 1 november

Op 1 juni 2013 is het gewijzigde Dagloonbesluit werknemersverzekeringen van kracht geworden. Eigenrisicodragers voor de Ziektewetuitkering (ZW-uitkering) van hun zieke (ex-)werknemers moeten zelf de uitkering berekenen. Zij kunnen daarbij tot 1 november a.s. gratis hulp krijgen van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

Beeld UWV berekent Ziektewetuitkering kosteloos tot 1 november

Aanvankelijk werd het kosteloos berekenen van de Ziektewetuitkering tot 1 september dit jaar geboden. In verband met de korte voorbereidingstijd van het gewijzigde besluit geeft minister Asscher eigenrisicodragers voor de Ziektewet twee maanden langer de tijd de uitkeringen te laten berekenen door UWV.

Dagloonbesluit

Met de komst van het gewijzigde Dagloonbesluit gelden nieuwe regels voor de berekening van WW- en ZW-uitkeringen. De berekening vindt niet langer plaats op basis van het gemiddelde loon van alle dienstbetrekkingen in het voorgaande kalenderjaar. Nu moet worden gekeken naar het loon uit de laatste dienstbetrekking (basis = dagloon). UWV kan hiermee op een eenvoudige wijze het loon voor de uitkeringen van de werknemersverzekeringen bepalen. Ook sluit de uitkering nu beter aan op het salaris dat de werknemer verdient.

Tip

Maak gebruik van de gratis service van UWV. Na 1 november 2013 moet u 70 euro betalen, als u UWV verzoekt te beoordelen hoeveel Ziektewetuitkering u moet betalen aan uw (ex-werknemers (Beoordeling hoogte Ziektewet-uitkering ERD).

Nota bene
 

Werkgevers die ervoor kiezen eigen risico te dragen voor de Ziektewet betalen zelf de ZW-uitkering en hoeven minder premie te betalen. In de ZW komen werknemers met een (tijdelijk) contract, van wie de arbeidsovereenkomst eindigt tijdens ziekte, zoals uitzendkrachten. Als zij ziek worden is de werkgever die eigenrisicodrager is, ook zelf verantwoordelijk voor de re-integratie naar nieuw werk (van werk naar werk).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.