Logo
  • Nieuws
  • 19 september 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: arbeidsdeskundigen.nl

Te laat spoor 2 ingezet: arbeidsdeskundige moet schade betalen

Niet de werkgever wordt verantwoordelijk gehouden maar de arbeidsdeskundige. Hierdoor kunnen arbeidsdeskundigen voor hoge kosten komen te staan, zo blijkt volgens de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA) uit een recente hoger beroep uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag.

Beeld Te laat spoor 2 ingezet: arbeidsdeskundige moet schade betalen

In de aangespannen zaak ging het om de vraag of het tweede spoortraject tijdig is ingezet en wie daarvoor uiteindelijk verantwoordelijk is. Volgens de rechter had de werkgever niet voldoende re-integratie-inspanningen geleverd. Maar omdat de werkgever een registerarbeidsdeskundige had ingeschakeld legt de rechter de verantwoordelijkheid bij de laatste. Deze is immers deskundig en de werkgever niet aldus de rechter.

Totaalbedrag meer dan 50.000 euro

De arbeidsdeskundige werd veroordeeld tot betaling van de proces- en advocaatkosten, het terugbetalen van al door de werkgever betaalde facturen en het vergoeden van de loonsanctie die de werkgever door UWV kreeg opgelegd. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 50.000 euro.

2e Spoor wel op tijd ingezet

Volgens de Vereniging NVvA valt te betwijfelen of de uitspraak terecht is. De arbeidsdeskundige werd eerder namelijk door een lagere rechtbank in het gelijk gesteld. Deze oordeelde dat het tweede spoor wel degelijk op tijd werd ingezet. Na overleg heeft de arbeidsdeskundige dan ook cassatie ingesteld tegen het hoger beroep.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.