Logo
  • Blog
  • 15 november 2017

Rozenstruiken op de werkvloer: hét ziekteverzuim preventiemiddel!

Wijngaarden in Italië, Frankrijk en Spanje bieden een fantastisch uitje tijdens de zomervakantie. Indien u ooit een wijnboer heeft bezocht, is u tijdens deze rondleiding misschien opgevallen dat er altijd rozenstruiken rondom een wijngaard staan. Dit is niet zonder reden. Trek hier een les uit en plant en verzorg rozenstruiken binnen uw eigen bedrijf. Dit is namelijk het goedkoopste en het meest effectieve ziekteverzuim preventiemiddel dat u zelf kunt cultiveren!

Binnen bedrijven zijn verschillende soorten planten werkzaam. Paardenbloemen bijvoorbeeld, gedijen in elke omgeving en hebben vaak geen directe voorkeur voor een organisatie of product. Ze hebben weinig behoefte aan diepgang, zijn pragmatisch ingesteld en op zoek naar werkplezier. De tulp komt het meeste voor binnen organisaties. Ze weten mensen te verbinden en willen graag weten wat hun collega’s bezighoudt. Ze zijn empathisch, betrokken en zorgen voor draagvlak en sociaal geweten binnen de organisatie. Ze willen zich associëren met de organisatie en/of  het product en geven kleur en warmte aan een organisatie.

De roos tot slot maakt maar ongeveer 15% uit van het medewerkersbestand. Rozen beschikken over een vergroot omgevingsbewustzijn, pikken minimale verschuivingen in hun omgeving op en voelen veranderingen als eerste aan. Ze zijn bovengemiddeld altruïstisch, betrokken en loyaal en doen hun uiterste best altijd de mooiste bloemen af te geven en hun omgeving te laten floreren.

Hoogsensitieve medewerkers: de rozenstruiken

Ik denk dat u begrijpt waar dit heengaat. Rozenstruiken worden geplant rondom wijngaarden om druivenstokken te beschermen. Ze zijn gevoeliger voor schimmels en bacteriën en worden daarom met regelmaat gecontroleerd, zodat de wijnboer gepaste maatregelen kan treffen om zijn oogst te beschermen. Er kan derhalve gesteld worden dat rozenstruiken beschikken over een voorspellende gave die voortkomt vanuit hun sensitiviteit.

De groep hoogsensitieve medewerkers (de rozenstruiken) in uw bedrijf hebben eenzelfde voorspellende gave. Deze groep medewerkers voelt als eerst veranderingen in hun omgeving aan. Zij voelen de effecten van plotselinge veranderingen in sfeer, werkdruk of dreigende overbelasting vaak al voordat wijzigingen daadwerkelijk zijn doorgevoerd. Identificatie en monitoring van deze groep kan overbelasting voorspellen. Dit stelt het management in staat om op tijd te schuiven met mensen en middelen en burn-outs binnen de organisatie te voorkomen.

Van curatief naar preventief

De afgelopen decennia waren we gefocust op het curatieve deel van arbeidsongeschiktheid. Vaak met een tweede burn-out maar in alle gevallen met een grote kostenpost (€ 80.000 - € 145.000 per medewerker) als resultaat. Inmiddels kiezen veel organisaties ervoor geen ziekteverzuimverzekeringen meer af te sluiten, omdat premies niet meer te betalen zijn en 14% van werkend Nederland inmiddels met burn-out klachten te kampen heeft. Nood breekt wet, dus gaan bedrijven nu eindelijk op zoek naar een écht werkend en duurzaam preventiemiddel.

Dit was voor mij de reden om te starten met het bedrijf weSense en een effectieve tool te ontwikkelen die bedrijven handvatten biedt om zelf hun medewerkers te monitoren, te beschermen tegen overbelasting en duurzaam inzetbaar te houden. Wat is daarvoor nodig vraag u zich af? Het op een juiste manier inzetten van die rozenstruiken op de werkvloer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.