Logo
  • Nieuws
  • 12 september 2013
  • Mariel Hovemann

Nieuw platform met overzicht mogelijkheden Wajongers

De komst van de Participatiewet in 2015 heeft als doel om 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen. Om werkgevers goed inzicht te bieden heeft het collectief Wijzijndeoplossing.nl als eerste een landelijk platform opgezet waarin de mogelijkheden van deze groep in kaart worden gebracht.

Beeld Nieuw platform met overzicht mogelijkheden Wajongers

Veel werkgevers lopen tegen het probleem aan dat zij graag een Wajonger of een NUG’er in dienst willen nemen, maar geen inzicht hebben in het arbeidspotentieel van deze groep. Wijzijndeoplossing.nl lost naar eigen zeggen dit probleem op. Het bedrijf biedt een vrij toegankelijk platform waarop alle Wajongers en NUG’ers die graag aan het werk willen kunnen worden ingeschreven. Werkgevers krijgen hiermee de mogelijkheid om hun vacatures te matchen met de ruim 300.000 NUG’ers en Wajongers in Nederland.

Sponsors

Om zoveel mogelijk Wajongers en NUG’ers de mogelijkheid te bieden om in te schrijven op dit platform, roept het werkgevers op om plekken te sponsoren en samen de oplossing voor dit probleem te realiseren. “Hiermee wordt de zelfredzaamheid van Wajongers en NUG’ers enorm verhoogd en krijgen werkgevers rechtstreeks toegang tot een groep zeer gemotiveerde potentiële werknemers,” aldus Harry Haddering voorzitter TOOON en mede-initiatiefnemer. “Wijzijndeoplossing heeft als doel om per 1 januari 2014 100.000 platformplekken gerealiseerd te hebben voor mensen met een beperking. Hiermee willen we de kansen op de arbeidsmarkt van deze groep met 50 procent verbeteren. Om deze doelstellingen te verwezenlijken hebben wij hulp nodig van de werkgevers. Zij kunnen ofwel plekken op het platform sponsoren of vacatures koppelen. Wij geloven dat we hiermee gezamenlijk het probleem van het gebrek aan inzicht in het arbeidspotentieel van Wajongers en NUG’ers kunnen tackelen. Voor elke 1000 plekken die worden gesponsord nemen wij zelf iemand uit de doelgroep in dienst. Het unieke aan dit platform is dat de doelgroep betrokken is bij de ontwikkeling, maar ook bij de matching en begeleiding.”

Vacatures matchen

Op het platform zijn alle beroepsgroepen in Nederland in kaart gebracht met de mogelijkheden voor mensen met beperkingen. Welke dingen moet je per beroep echt kunnen? Haddering: “Tot op heden werd dit altijd gedaan in het kader van bijvoorbeeld niveau, maar eigenlijk nooit in het kader van beperkingen. Maakt het uit voor een functie of je kunt lopen of niet? Doordat de werkzoekenden zelf ook invullen wat hun mogelijkheden zijn, ontstaat een matchbaar geheel: er kan nu gekoppeld worden op de standaard zaken als opleiding, leeftijd en eventuele ervaring en daarbij rekening worden gehouden met de belemmeringen.” Hieruit ontstaat een grove lijst van eventuele beschikbare vacatures. Voor werkgevers die een vacature beschikbaar hebben voor iemand met een beperking geldt dat ze deze vacature gewoon op hun eigen website kunnen plaatsen. Hieraan wordt dan het logo van Wijzijndeoplossing.nl toegevoegd. Het platform vindt deze vacature automatisch en matcht deze met de deelnemers. “Bedrijven zien dan meteen of er werkzoekenden zijn die aan hun eisen en wensen voldoen. De vacature komt ook als bericht bij de deelnemer, die rechtstreeks of met de hulp van een begeleider kan reageren.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.