Logo
  • Nieuws
  • 27 mei 2009
  • Lianne Bouman

Minder handelingen verwerking teruggave ZVW-bijdrage

U hoeft niet alle kleine teruggaven in het kader van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) in de loonadministratie te verwerken. U mag ook dit jaar weer bepaalde teruggaven netto doorbetalen aan uw werknemers. Dat besloot de staatssecretaris van Financiën in het kader van de administratieve lastenvermindering.

Beeld Minder handelingen verwerking teruggave ZVW-bijdrage

Als er teveel aan bijdrage ZVW of premies werknemersverzekeringen is betaald, ontvangt de werkgever na afloop van het kalenderjaar hierover bericht van de Belastingdienst. De Belastingdienst betaalt de teveel betaalde bedragen dan automatisch terug. De werkgever moet de teruggaven over het afgelopen jaar vervolgens administratief verwerken.

 

Teveel handelingen

Deze teruggaven vergen nogal wat handelingen in de loonadministratie. Bovendien kunnen deze teruggaven een zo gering bedrag omvatten,dat de administratieve last van de werkgever niet in verhouding staat tot het voordeel van de werknemer.

 

De staatssecretaris keurt nu goed, dat werkgevers:

  • Een teruggaaf van de bijdrage ZVW 2007 tot en met 13 euro per werknemer niet hoeven te verwerken in de loonadministratie;
  • Ervoor kunnen kiezen die teruggaven tot en met 13 euro per teruggaaf per werknemer netto door te betalen aan hun werknemers. Die doorbetaling heeft dan geen gevolgen voor de loonheffingen;
  • Ervoor kunnen kiezen de teruggaaf van de bijdrage ZVW 2007, ongeacht het bedrag, niet in de loonadministratie te verwerken als ze het volledige bedrag netto doorbetalen aan hun werknemers. Die doorbetaling heeft dan geen gevolgen voor de loonheffingen.

 

Wat betreft de teruggaaf WW-Awf en teruggaaf Ufo-premie 2007 keurt de staatssecretaris goed dat werkgevers:

  • Een teruggaaf van het werknemersdeel WW-Awf of Ufo premie 2007 tot en met 13 euro per werknemer niet hoeven te verwerken in de loonadministratie;
  • Ervoor kunnen kiezen die teruggaven tot en met 13 euro teruggaaf per werknemer netto door te betalen aan hun werknemers. Die doorbetaling heeft dan geen gevolgen voor de loonheffingen;
  • Een teruggaaf van het werknemersdeel dat hoger is dan 13 euro onder volledige verloning laten vallen. Deze teruggaaf is dus gewoon belast loon voor alle heffingen.

 

Tip

In het besluit van 21 april 2009 CPP2009/455M, Lb 1964 en Zvw en Ww geeft de staatssecretaris een gelijke regeling voor de teruggaven 2008. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.