Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2012
  • mr. Koen Vermeulen, GMW Advocaten

Hoe ver reikt uw verzekeringsplicht?

In de winter van 2005 glijdt een postbode tijdens haar werk uit en breekt haar enkel. Zij stelt TNT aansprakelijk voor de schade. Had TNT als goed werkgever een verzekering moeten afsluiten ter dekking van de schade van de postbode?

Beeld Hoe ver reikt uw verzekeringsplicht?

Als regel is een werkgever op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk is voor ongevallen die een werknemer overkomen in de uitoefening van zijn werkzaamheden, als de werkgever tekort schiet in de zorgplicht. De zorgplicht houdt nauw verband met de zeggenschap van de werkgever over de werkplek. Hoe zit dat met de werknemer die zich voor zijn werk in het verkeer begeeft?

 

Verzekeringsplicht valt onder goed werkgeverschap

Hoewel de werkgever geen zeggenschap heeft over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, geldt als regel van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW) dat de werkgever moet zorgen voor een verzekering ten aanzien van schade die werknemers lijden als zij voor hun werk deelnemen aan het verkeer. Die verzekeringsplicht geldt als de werknemer in de uitoefening van het werk:

a. als bestuurder van een motorvoertuig bij een verkeersongeval betrokken raakt

b. als fietser of voetganger schade lijdt door een verkeersongeval waarbij een motorvoertuig is betrokken

c. als fietser schade lijdt door een eenzijdig ongeval

 

Als de werkgever geen verzekering heeft afgesloten, dan is hij aansprakelijk voor de schade van genoemde categorieën werknemers; te weten voor hun gemis aan verzekeringsuitkering. De postbode overkwam als voetganger een eenzijdig verkeersongeval. Voor die categorie verkeersongevallen geldt volgens de Hoge Raad op grond van artikel 7:611 BW niet de plicht een verzekering af te sluiten.

 

Hoge Raad, 11 november 2011, LJN: BR5215

 

Tip

De Hoge Raad maakt met dit arrest een einde aan de onduidelijkheid over de vraag voor welk soort werkgerelateerde verkeersongevallen een verzekeringsplicht geldt. Wel een verzekeringsplicht voor de werkgever met betrekking tot schade in de categorieën a, b en c, maar niet ter dekking van het risico dat een werknemer een eenzijdig voetgangersongeval overkomt.  

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.