Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2010
  • Manon Schuttrups

Einde van het UWV in zicht?

Hoe lang kunnen werkgevers en medewerkers bij ontslag- en uitkeringskwesties nog terecht bij het UWV? Als we de geluiden uit Den Haag mogen geloven hangt het voortbestaan van de uitkeringsinstantie momenteel aan een zijden draad.

Beeld Einde van het UWV in zicht?

Het UWV kent uitkeringen toe aan werklozen en arbeidsongeschikten en stuurt deze mensen naar re-integratiebureaus voor hulp bij het vinden naar werk. Door het instituut op te heffen, kunnen VVD, CDA en PVV in een klap 2 miljard aan uitvoeringskosten besparen én ambtenaren schrappen.

 

Eigenlijk is het UWV al bezig zichzelf op te heffen. In maart bleek namelijk dat het instituut de re-integratiebudgetten voor 2010 reeds had besteed. Met dit budget worden bureaus ingehuurd die werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten aan nieuw werk moeten helpen.

 

UWV zet zichzelf buitenspel

Maar tot ontzetting van de Tweede Kamer is dit hele bedrag dus in slechts vier maanden tijd uitgegeven. Ook maakte het UWV begin augustus bekend dat uitzendbureaus in de bakken met werkzoekenden mogen kijken. Hiervoor geldt: wie een uitzendbaan krijgt aangeboden, moet deze accepteren. Hiermee geeft het UWV zijn baan als arbeidsbureau op. Ook is gebleken dat het instituut nog grotere tekorten heeft op de re-integratiebudgetten.

 

En dus oordeelde de PvdA dat de raad van bestuur ‘de eer aan zichzelf moest houden’, vond het CDA de overschrijding ‘onacceptabel’ en spreekt de VVD van ‘de zoveelste misser’.

 

Taken gedecentraliseerd of geprivatiseerd

Als het UWV daadwerkelijk wordt opgeheven, dan worden de taken gedecentraliseerd of geprivatiseerd. De uitvoering van de WW komt dan bij de gemeenten te liggen, zoals zij nu al de Bijstand doen. En verzekeraars krijgen de zorg voor gedeeltelijk gehandicapten, zoals zij nu al de Ziektewet doen.

 

Besparing van 2 miljard euro

Het UWV behoudt dan enkel de zorg voor de volledig arbeidsongeschikten en zou een onderdeel kunnen worden van de Sociale Verzekeringsbank, die onder andere de AOW en de kinderbijslag uitbetaald. Omdat het UWV dan geen ‘uitvoeringskosten’ meer verbruikt, zou dit in een keer een besparing van 2 miljard euro betekenen.

 

Natuurlijk verschuiven deze kosten deels naar gemeenten en verzekeraars, maar het merendeel van de uitgaven voor de rijksoverheid vervalt. Dat geldt ook voor de UWV’ers zelf: het merendeel van de 21 duizend banen kan komen te vervallen, maar het merendeel verschuift naar gemeenten en verzekeraars.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.