Logo
  • Nieuws
  • 13 oktober 2008
  • Lianne Bouman

Belastingdienst pleegt inbreuk op privacy van werknemer

Het kan gebeuren dat van een werknemer die twee werkgevers heeft, te veel inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet wordt ingehouden. Met de teruggaaf stuurt de Belastingdienst naar de ene werkgever informatie over het salaris dat de werknemer bij de andere werkgever geniet. Een werknemer ervoer dit als een inbreuk op de privacy.

Beeld Belastingdienst pleegt inbreuk op privacy van werknemer

Hij vond dat het zijn werkgevers niet aangaat wat zijn totale inkomen is.

 

Een andere wijze niet mogelijk

De werknemer had zijn ongenoegen aan de Belastingdienst kenbaar gemaakt en de fiscus verzocht de teruggaaf op een andere manier te regelen. De Belastingdienst antwoordde hem dat een andere wijze niet mogelijk is, omdat de werkgevers aan de hand van de teruggaafbeschikking moeten kunnen controleren of zij het teveel ingehouden bedrag hebben teruggekregen.

 

De werknemer legde zijn probleem voor aan de Nationale Ombudsman (NO), die hem in het gelijk stelde. Tegelijkertijd vindt de NO ook dat de Belastingdienst, zolang zij niet beschikt over een alternatief, juist heeft gehandeld. De Nationale Ombudsman heeft inmiddels bij de wetgever voorgesteld het wettelijk systeem van teruggaaf te wijzigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.