Logo
  • Nieuws
  • 17 januari 2019
  • Bron: ZiPconomy

Maaltijdbezorgers geen zzp'ers, maar toch werknemers

Maaltijdbezorgers van online platform Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar moeten als werknemer worden gezien en dus volgens de cao worden betaald. Dat was het oordeel van de rechtbank Amsterdam in twee zaken die vakbond FNV had aangespannen.

Beeld Maaltijdbezorgers geen zzp'ers, maar toch werknemers

Deliveroo besloot vorig jaar om met zelfstandigen te werken in plaats van eigen werknemers als bezorger. Medewerkers van wie de arbeidsovereenkomst afliep konden als zelfstandigen verder. Nieuwe bezorgers kregen direct een zzp-contract. De bezorgers worden nu ook per bezorging betaald in plaats van per uur. Deze overstap was voor FNV aanleiding om rechtszaken te starten.

De rechter stelt nu dat het werk van de bezorgers hetzelfde is gebleven en dus is er nog steeds sprake van een gezagsverhouding en een arbeidsovereenkomst. Volgens de rechtbank is de cao beroepsgoederenvervoer van toepassing en moet volgens die cao met terugwerkende kracht worden uitbetaald aan de bezorgers. Deliveroo heeft direct aangekondigd tegen de zaak in beroep te gaan.

Gevolgen voor andere bedrijven

De maaltijdbezorger wijst erop dat dezelfde rechtbank Amsterdam vorig jaar de overeenkomst van opdracht van Deliveroo beoordeelde en toen tot de conclusie kwam dat de bezorgers als zelfstandigen konden werken. Ook bestrijdt het bedrijf een aantal conclusies van de rechtbank. Zo is het volgens hen onjuist dat de bezorgers elkaar in de praktijk niet kunnen vervangen of bezorgingen niet kunnen weigeren. FNV is blij met het nieuws en denkt dat het ook gevolgen heeft voor andere maaltijdbezorgers die met zzp’ers werken zoals UBEReats.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.