Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2008
  • Peter van den Hout

Jobhoppen loont niet (op lange termijn)

Het veelvuldig van baan veranderen leidt alleen tot gewin in het begin van een loopbaan. Uiteindelijk zijn honkvaste werknemers qua salaris beter af, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Beeld Jobhoppen loont niet (op lange termijn)

Silvia Fuller, sociologe van de University of British Columbia, concludeerde uit haar onderzoek dat ‘mensen die vaak van baan veranderen uiteindelijk minder geld verdienen dan hun trouwe collega’s’.  Alleen in de beginperiode van een carrière wordt een jobhopper beter beloond, maar dan alleen als de veranderingen van baan niet voortkomen uit ontslag, reorganisaties, langdurige werkloosheid of verlof vanwege privéredenen.

 

Topsalaris

De onderzoeksresultaten kunnen effect hebben op het gedrag van werknemers in met name de Verenigde Staten, waar jobhoppen uitermate populair is. Maar ook in Nederland wordt het inmiddels door velen gezien als dé manier om snel naar een topsalaris te groeien.

 

Nu blijkt dat vooral de periodes van werkloosheid die met jobhoppen gepaard gaan en het gemis aan de standaard salarisverhogingen die verbonden zijn aan een langdurig dienstverband, het inkomen danig drukken. Ook eerder onderzoek van arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half toonde aan dat notoire jobhoppers zichzelf tekort doen.        

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.