Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2008
  • Arzu Kokeng

Hoe traditioneel werft u?

Verbazingwekkend of niet? Werkgevers in Nederland maken nog steeds het liefst gebruik maken van traditionele wervingsmethoden. Bijna de helft van de leidinggevenden ontvangt liever een sollicitatiebrief per post. Ook zijn open sollicitaties succesvoller dan in andere landen. Dat blijkt uit Workplace Survey Spring 2008 onderzoek, ontwikkeld door financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps.

Beeld Hoe traditioneel werft u?

Dit onderzoek is gehouden in 17 landen en het omvat de reacties van 3.708 financials. Opmerkelijk is dat 66 procent van de Nederlandse bedrijven nog steeds adverteert in vakbladen. Dit in tegenstelling tot de dagbladen wat maar door 31 procent van de bedrijven gedaan wordt. Dit is de helft minder dan Duitsland (63 procent) en in België (54 procent).
 
Niet eerst bellen

Meer dan 70 procent van de bedrijven zegt open sollicitaties te bekijken. Het wordt gezien als een teken dat de kandidaat graag voor het bedrijf wil werken. Het is echter niet aan te raden om eerst te bellen voordat je solliciteert. Slechts zo'n 4 procent van de managers geeft aan dat op prijs te stellen. 

 
Blogs dringen niet door?

90 procent van de Nederlandse bedrijven is niet te zien is op bekende netwerksites. 90 procent van de bedrijven doet ook niet aan podcasts. Blogs zijn evenmin doorgedrongen in het bedrijfsdomein. Slechts 2 procent van de bedrijven maakt er gebruik van. Bij een meerderheid van de bedrijven (60 procent) kan zelfs niet via hun website worden gesolliciteerd. 57 procent is niet aanwezig met advertenties op externe online banensites. De online matching tools worden nauwelijks gebruikt (slechts door 9 procent).

Bonus

Carrièrebeurzen en werving onder studenten wordt door 43 procent van de bedrijven gebruikt. En slechts 30 procent geeft medewerkers die nieuwe medewerkers aanbrengen een bonus. De van oudsher veel gebruikte traditionele netwerken zoals golfclubs worden nog maar door 21 procent van de bedrijven gebruikt om nieuwe medewerkers te vinden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.