Logo
  • Achtergrond
  • 24 november 2022
  • Jan Bletz

5 manieren om jouw bedrijf aantrekkelijk te maken voor werknemers

Veel werknemers hebben een luxepositie: ze kunnen zelf kiezen waar ze wel en niet willen werken, want bedrijven staan voor ze in de rij. Hoe zorg je als bedrijf dat juist jij bij deze groep in de smaak valt?

Beeld 5 manieren om jouw bedrijf aantrekkelijk te maken voor werknemers

1. Een goed salaris

Een goed salaris is allereerst belangrijk: één op de vijf respondenten in de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 IT’ers geeft aan dat dit een belangrijke reden is om ergens anders te gaan werken. Maar wie uiteindelijk ergens aan de slag is, vindt de sfeer en collegialiteit het meest bepalend voor de tevredenheid in werk.

2. Inclusieve cultuur

Werkgevers die zoeken naar nieuw talent, willen dus niet alleen een goed salaris aanbieden, maar ook echt investeren in de cultuur op de werkvloer. En dat geldt zeker als er ook een focus is op meer diversiteit in het team. Het advies is dan ook om aandacht te besteden aan een inclusieve werkcultuur, waarin iedereen zich thuis voelt.

3. Autonomie en flexibiliteit

Volgens experts is het daarnaast van belang dat werknemers een zekere vorm van autonomie ervaren. Zeker de jongere generaties – Millennials en Gen Z, waar een groot deel van de IT’ers onder valt – vinden dat erg belangrijk. Dat betekent niet dat een werknemer alles zelf mag bepalen, maar dat er binnen bepaalde kaders wel een zekere vrijheid aanwezig is. De vrijheid om meningen te delen, richting (mede) te bepalen in projecten en om – tot op zekere hoogte – de eigen werktijden in te delen.

4. Meer uitdagende projecten, minder saai werk

Wie mensen wil aantrekken en behouden, doet er goed aan om ze uitdagende en interessante projecten aan te bieden.

Toch zullen bepaalde, minder interessante zaken, nog altijd uitgevoerd moeten worden. Patrick de Jong, System Engineering Manager bij Palo Alto Networks Nederland, adviseert om die taken zoveel mogelijk te automatiseren. “Studenten krijgen vaak ook met machine learning en AI te maken. Daar willen ze wat mee doen en ze zien het graag terug op de werkvloer. Als zij dan op de werkvloer komen en ze doen werkzaamheden die te simpel zijn of geautomatiseerd kunnen worden, houd je ze niet lang aan boord.”

5. Ontwikkelmogelijkheden

Ontwikkelmogelijkheden zijn belangrijk voor de tevredenheid in het werk. Bovendien zijn opleidingen en dergelijke zeker belangrijk voor IT’ers en andere werknemers die te maken hebben met allerlei snelle (technologische) veranderingen. Wie achter gaat lopen, wordt minder waard voor het bedrijf en maakt ook minder kans op een nieuwe baan, en het is in het belang van werkgever en werknemer om dat te voorkomen.

Dit is een bewerking van het artikel Hoe lok je nieuwe werknemers naar jouw bedrijf op AG Connect

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.