Logo
  • Achtergrond
  • 16 januari 2023
  • Jurgen Brouwers

Onboarden is minstens zo belangrijk als werving - Drie handige tips

Ben je het jaar begonnen met nieuwe medewerkers in je organisatie? Een goed onboardingstraject is van groot belang voor zowel je nieuwe medewerker ols de organisatie. Het heeft een positief effect op de binding tussen de medewerker en de organisatie en dat is belangrijk, zeker in tijden van arbeidskrapte.

Beeld Onboarden is minstens zo belangrijk als werving - Drie handige tips

Gelukkig wordt aan het onboarden van nieuwe medewerkers steeds meer aandacht geschonken. Het heeft als gevolg dat medewerkers eerder productief zijn, ze voelen vaak meer betrokken bij de organisatie en zijn hierdoor loyaler. Ook geeft het je tijdig inzicht in beschikbare regelingen en kan je hier financieel voordeel uit halen. We zetten het graag voor je uiteen.

1. Direct aan de slag

Niks vervelender voor een nieuwe medewerker om uren bezig te zijn met het installeren van een computer en het aanvragen van de juiste wachtwoorden. De medewerker is bij de organisatie gekomen om werk uit te voeren waar hij of zij goed in is, het is raadzaam om te zorgen dat hier zo snel mogelijk mee begonnen kan worden. Maak duidelijke arbeidsafspraken en zet zoveel mogelijk op papier. Zo creëer je zekerheid bij je nieuwe medewerker.

2. Blijf betrokken

Wanneer de afspraken zijn gemaakt en de werkzaamheden zijn uitgelegd, is het voor de medewerker vaak fijn om zelfstandig aan de gang te gaan. Toch is dit nog niet het moment om de begeleiding te stoppen. Blijf betrokken bij de medewerker, zorg geregeld voor evaluatiemomenten en houd een vinger aan de pols. Zo bouw je aan een stabiele arbeidsrelatie.

3. Financiële voordelen

Gemiddeld een op de medewerkers ervaart een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor deze medewerkers zijn diverse tegemoetkomingen beschikbaar. Om te weten welke subsidie in jouw geval aan de orde is, is het zaak om het arbeids- en scholingsverleden van je medewerker goed te kennen. Je krijgt hier alleen inzicht in met medewerking van je medewerkers. Een goede relatie is hierin dus van groot belang. Je komt er zo op tijd achter of je voor ze in aanmerking komt voor kostenbesparingen.

Welke besparingen zijn er?

  1. Het loonkostenvoordeel (LKV) - Het LKV is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die een of meerdere medewerkers uit bepaalde doelgroepen aannemen.
  2. Het (Jeugd-) lage-inkomensvoordeel (LIV) - Het Jeugd-LIV en het LIV zijn ook jaarlijkse tegemoetkomingen. Werkgevers hebben hier recht op wanneer ze medewerkers in dienst hebben met een laag loon.
  3. De no-riskpolis - Valt je medewerker onder de banenafspraak en wordt hij of zij ziek? Dan word je hier als werkgever financieel voor gecompenseerd.

OAZ ondersteunt en adviseert opdrachtgevers bij de instroom van nieuwe medewerkers. Middels de subsidiecheck kunnen wij achterhalen voor welke tegemoetkomingen jouw organisatie in aanmerking komt, ook helpen we met de aanvraag en de administratieve onderbouwing. Wil je weten of dit voor jouw organisatie interessant is? Neem dan contact met ons op via info@oaz.nl of bel direct op 088 5600 700.

OAZ geeft advies over subsidies en het managen van financiële voordelen en risico’s rondom personeel. OAZ ontzorgt hierin haar klanten en realiseert een optimaal resultaat.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.