Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2021
  • Bron: BNR

Voor de helft weer naar kantoor is nog een stap te ver. Maar er wordt wel opgeschaald

Hoera, het thuiswerkadvies is komen te vervallen. We mogen weer naar kantoor. Althans voor de helft van de werkweek. Grote werkgevers zijn echter nog terughoudend zo blijkt uit een rondgang van BNR. Ze gebruiken de zomer om te experimenteren.

Beeld Voor de helft weer naar kantoor is nog een stap te ver. Maar er wordt wel opgeschaald

Hoera, het thuiswerkadvies is komen te vervallen. We mogen weer naar kantoor. Althans voor de helft van de werkweek. Grote werkgevers zijn echter nog terughoudend zo blijkt uit een rondgang van BNR. Ze gebruiken de zomer om te experimenteren.
Bedrijven laten werknemers wel weer naar kantoor komen maar nog niet de helft van de tijd. Om verschillende redenen zijn ze nog niet zo ver meldt BNR. Per organisatie verschilt het hoeveel dagen de medewerkers gemiddeld weer op het werk mogen komen. Zo hebben Unilever, Aegon en ABN AMRO een maximale bezetting van 25 procent. ING bijvoorbeeld doet het nog rustiger aan en houdt het vooralsnog bij 10 procent. Achmea is minder terughoudend. Nu mogen de medewerkers ongeveer 30 procent van de werkweek naar kantoor, vanaf 5 juli gaat dat naar de toegestane 50 procent.

Redenen terughoudendheid

Er zijn meerdere redenen waarom bedrijven niet direct voor de helft van de werkweek hun medewerkers weer naar kantoor laten gaan. Volgens BNR-journalist Julia Bokdam gebruiken de bedrijven de zomerperiode om te testen wat wel en niet werkt. Ook kan het bij sommige bedrijven gewoon niet omdat er dan geen afstand kan worden gehouden.
Ook als weer alles naar normaal is en men weer voor de volle 100 procent naar kantoor kan, blijft een hybride manier van werken aan de orde. De bedrijven die BNR sprak gaan dat de komende weken testen.
Unilever en andere grote werkgevers hebben zich al in meer of mindere mate ingesteld op een hybride werkomgeving. Maar veel andere bedrijven volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin nog niet. Er is nog verwarring bij zowel werkgevers als werknemers aldus de vakbondsvoorzitter. Men worstelt nog met de 1,5 afstand en de roosterindeling.

Type werkzaamheden

Of werknemers straks kunnen kiezen wanneer ze wel en niet naar kantoor komen, is per bedrijf verschillend. Bij Unilever mogen werknemers nu nog zelf kiezen, maar uiteindelijk willen ze toe naar een verdeling waarbij medewerkers minimaal 40 procent van hun werkweek op kantoor doorbrengen aldus Joanny Lijbers van Unilever. Bij ABN AMRO spreken ze niet over percentages maar wil men medewerkers wel motiveren om naar kantoor te komen. Door onderscheid te maken in type werkzaamheden wordt de meerwaarde van het kantoor vergroot aldus Sjoerd Kueter, programmamanager future work bij de bank.

Luister hier naar het hele BNR-interview en naar een rondgang op de 1e kantoordag van Unilever.

De toekomst van werk vraagt om wendbaarheid en flexibiliteit

Het afgelopen jaar heeft Exact niet alleen thuiswerken ondersteund, maar werd op het kantoor in Delft een ‘collaboration hub’ geopend. Er werd er een strand ingericht op de parkeerplaats om buiten te kunnen werken en ontmoeten en initiatieven als een ‘resilience programma’, een ‘jolly good game show’ met popquiz en virtuele borrels gingen van start. Deze zomer begint de terugkeer naar het ‘oude normaal’ en keren medewerkers geleidelijk terug naar kantoor. Hoe dat er precies uit gaat zien blijft een vraag. Welke faciliteiten worden beschikbaar gesteld en welke ‘rules of engagement’ worden afgesproken. Exact kiest voor een agile aanpak. Florien de Nijs, Chief Human Resource Officer bij het softwarebedrijf, vertelt tijdens het online event Tomorrow@work 2021 op welke manier zij werkt aan een wendbare toekomst voor organisatie en medewerkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.