Logo
  • Nieuws
  • 12 april 2021
  • Foto: Kick Smeets
  • Bron: NRC

Ambtenaren vinden thuiswerkplicht van 1 a 2 dagen na corona prima

Pre-corona werkten ambtenaren van de rijksoverheid gemiddeld 5 uur in de week thuis. Na de coronacrisis willen ze dit graag uitbreiden naar 15 tot 20 uur, ongeveer de helft van de week. Dat blijkt volgens NRC uit onderzoek van het Center for People and Buildings (CfPB) onder ongeveer 40.000 ambtenaren.

Beeld Ambtenaren vinden thuiswerkplicht van 1 a 2 dagen na corona prima

Voordelen van het thuiswerken zijn volgens de ambtenaren besparen van reistijd, beter geconcentreerd kunnen werken en een betere werk/privébalans.

Wat de productiviteit betreft, de ambtenaren geven hun eigen productiviteit en die van hun team een ruime voldoende, resp. 7,4 en 7,9. De meesten geven aan zichzelf goed te kunnen motiveren en activeren. Een gedeeltelijke thuiswerkplicht van 1 of 2 dagen vormt voor hen dan ook geen probleem blijkt uit het onderzoek. Een minderheid – 10 tot 15 procent - wil ‘absoluut niet’ blijven thuiswerken. Vanwege kleine kinderen die thuis rondlopen, een klein huis en/of geen goede werkplek. Ook heeft een aantal juist externe prikkels nodig om te kunnen focussen.

Vertrouwen leidinggevenden

Welk type werknemers het beste gedijt onder thuiswerken kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ook leeftijd lijkt er niet toe te doen. Een comfortabele werkplek om rustig te kunnen werken en een leidinggevende die vertrouwen geeft zijn wel factoren die maken dat iemand zich productiever voelt. “Dan voel je de ruimte om snel keuzes te maken en lekker door te werken,” aldus onderzoeker Bartele Hoekstra.

Helft van de week thuiswerken

NRC haalt ook recent onderzoek aan van het Centraal Planbureau (CPB). Daaruit blijkt al dat werkend Nederland na de coronacrisis dubbel zoveel vanuit huis verwacht te werken als ervoor: gemiddeld ruim acht uur per week, in plaats van de 3,8 uur dat dit gebeurde voordat de pandemie uitbrak. In dat onderzoek zeiden lokale en landelijke ambtenaren echter te verwachten dat zij zo’n 35 procent van de tijd vanuit huis blijven werken. Dat ambtenaren in de enquête van het CfPB meer willen blijven thuiswerken, komt waarschijnlijk doordat het CfpB zich specifiek richtte op een groep die grotendeels op kantoor werkt. Het CPB ondervroeg een bredere doelgroep.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.