Logo
  • Nieuws
  • 11 oktober 2018
  • Bron: de Volkskrant

Ambtenaren krijgen nieuwe werkplek buiten flexkantoor Ministeries Rijnstraat 8

Het onlangs gerenoveerde en veelbesproken Rijkskantoor Ministeries Rijnstraat 8 in Den Haag is toch te klein zo erkent nu ook het kabinet. Enkele honderden ambtenaren krijgen buiten het gebouw een nieuwe werkplek zo meldt De Volkskrant.

Beeld Ambtenaren krijgen nieuwe werkplek buiten flexkantoor Ministeries Rijnstraat 8

Sinds vorig jaar werken ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid in het gerenoveerde pand Rijnstraat 8 (R8) in Den Haag. Uit onderzoek kwam naar voren dat medewerkers minder tevreden zijn met de nieuwe werkomgeving. Onder meer over de beschikbaarheid van plekken. Het ervaren gebrek aan bureauwerkplekken heeft ongewenste gevolgen. De medewerkers komen vroeg naar kantoor om een bureauwerkplek te bemachtigen. Wanneer zij een plek hebben gevonden, maken zij deze ook niet meer zo gemakkelijk vrij voor gebruik door anderen. De beleving van het aantal medewerkers dat in het pand werkt, is een aspect waar weinig medewerkers zich op hebben kunnen voorbereiden. Nooit eerder heeft men met zoveel mensen in een pand gewerkt, aldus de onderzoekers. Deze massaliteit beleeft men verschillend op de vele werk- en communicatieplekken in het pand, maar ook in de verkeersgebieden waaronder de fietsenstalling, de entree en de tourniquets, en door de geluidsoverlast op de etages.

Inschattingsfout

Het verantwoordelijke ministerie van Binnenlandse Zaken (Rijksvastgoedbedrijf) erkent nu dat er een inschattingsfout is gemaakt. Ondanks de berekeningen die van te voren wel degelijk zijn gemaakt aldus staatssecretaris Knops. Nu achteraf blijkt dat het niet werkt, worden de werkplekken verbeterd en de gedragsregels aangescherpt. En meer dan 300 ambtenaren krijgen elders een nieuwe werkplek, onder meer in het gebouw van Binnenlandse Zaken.

Maatwerk

Bedrijven komen tegenwoordig terug op werken op flexibele plekken zegt Rik van Steenbergen van werknemersorganisatie FNV in de VK. Voornamelijk omdat het ten koste gaat van de onderlinge samenhang.
Flexwerken kan nadelen hebben, erkent ook een woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Maar het kan mensen juist ook productiever maken. Gewoonweg invoeren is in ieder geval niet goed. “Het belangrijkste is dat werkgevers goed kijken naar wat werkt voor hun organisatie. Het is echt maatwerk.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.