Logo
  • Achtergrond
  • 6 mei 2020
  • Bron de Volkskrant

7 tips voor beter videovergaderen

We zijn er inmiddels al aardig aan gewend geraakt: videovergaderen. Nu het steeds meer een vast onderdeel van ons werk is geworden, is het tijd voor een online etiquette. Zeven tips voor beter online vergaderen.
Beeld 7 tips voor beter videovergaderen

1. Zorg voor 'frontale' verlichting

Zorg dat u frontaal - of als het niet anders kan in een hoek van niet meer dan 45 graden - in het licht gaat zitten. Om eventuele fletsheid van het gezicht te voorkomen, kunt u zonlicht dempen met lamellen of een dun gordijn. Geen natuurlijk licht? Zet dan een lamp achter de laptop die uw hele gezicht verlicht. Wat u in ieder geval niet moet doen is met uw rug naar een raam of een andere lichtbron gaan zitten, want dan zien collega’s alleen een silhouet.

2. Kies voor een neutrale achtergrond

De veiligste optie is een neutrale muur met een net schilderij of prent. Zorg ook voor een beetje afstand tot die muur.

3. Zet de camera op ooghoogte

Plaats de laptop op een stapel boeken of papier, zodat de camera zich op ooghoogte (of iets daarboven) bevindt. Wat de afstand tot de camera betreft: landscape met het lichaam van hoofd tot en met schouders in het kader geeft het rustigste beeld.

4. Check uw gezicht

Als u zich 'normaal' ook scheert of opmaakt voor uw werk, moet u dat voor videovergaderen gewoon blijven doen. De camera vergroot in de regel alles nog eens uit... Check dus uw tanden op eventuele etensresten. Pas ook op met 'glimmende' plekken zoals uw voorhoofd of de T-zone. Een beetje matterende poeder doet wonderen!

5. Draag frisse effen kleuren

Drukke strepen, ruitjes en wybertjes kunnen gaan dansen op beeld. Frisse, effen kleuren zorgen voor attentiewaarde en een gezonde teint.

6. Log op tijd in

Later dan afgsproken op een online vergadering inloggen zorgt voor ongemakkelijke situaties. Wie doorbreekt de stilte tijdens het wachten op de afwezige? En zorg dat u rechtop zit aan tafel en niet onderuitgezakt.

7. Gebruik de mute-functie

Belangrijke tip als u niet aan het woord bent: zet de microfoon op 'mute'. Dit voorkomt onnodige echo en onrustige achtergrondgeluiden tijdens de vergadering.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.