Logo
  • Blog
  • 14 november 2013

Talent Management: Luxe of bittere noodzaak?

Het is opmerkelijk dat organisaties meerjarenplannen ontwikkelen voor diverse processen: productie, vastgoed, ICT, financiën, terwijl het hebben van de juiste mensen op de juiste plaats op het juiste moment een ad hoc aangelegenheid blijft. In veel organisaties gaat Talent Management over het binden en verwennen van een beperkt aantal talentvolle medewerkers. De grote tussenlaag, de medewerkers die de motor van de organisatie op middellange termijn vormen, blijft daarbij onderbelicht. Dit is gebleken uit een serie diepte-interviews die TalentTank heeft gehouden bij diverse in Nederland gevestigde bedrijven in verschillende branches.

Talent management (het herkennen, optimaal ontwikkelen en benutten van het potentieel in de organisatie zodat de organisatiestrategie gerealiseerd kan worden) staat in veel organisaties op de agenda. Terwijl meerdere organisaties talent management tools hebben ontwikkeld, bevindt de ontwikkeling van een integrale visie of beleid zich in veel gevallen in de initiële fase.


Met Talent Management als vast onderdeel van de bedrijfsstrategie behaalt u voordeel op uw concurrenten. Met een goed inzicht in de mensen die nodig zijn om, nu en in de toekomst, uw bedrijfsplannen uit te kunnen voeren en de specifieke vaardigheden die daarbij nodig zijn, bouwt u de nodige continuïteit en flexibiliteit in door niet alleen te investeren in producten, services, technologie en marketing maar juist ook in de mensen die die plannen kunnen verwezenlijken.

Als bedrijven een duurzame groei willen realiseren moet de manier waarop het Human Capital wordt beheerd een belangrijk onderdeel zijn van de strategie. Dit wordt in belangrijke mate bepaald door het hebben van de juiste informatie, processen en systemen om het talent in de organisatie effectief te managen.

Stappenplan

Met de 6 volgende stappen benut u het potentieel in uw organisatie optimaal:

  1. Analyse en Planning – Hoe ziet onze organisatie er over 5 jaar uit? Welke mensen en vaardigheden zijn er nu en in de toekomst nodig?
  2. Talent Herkenning - Identificatie van talent, organisatiebreed, op alle niveaus.
  3. Kalibratie – Management bespreekt en kalibreert periodiek het talent binnen de organisatie. Successieplannen worden afgestemd en vastgesteld. Hiaten worden geïdentificeerd.
  4. Successieplanning – Een actieplan met heldere doelen, naar aanleiding van de verkregen inzichten en vastgestelde hiaten.
  5. Talent Ontwikkeling - Uitvoering van het actieplan, ontwikkelen van de geïdentificeerde opvolgers.
  6. Evalueren en Meten - Terugkoppeling en feedback binnen alle lagen van de organisatie, meten van behaalde resultaten.

Het gericht plannen en organiseren van uw menselijk kapitaal leidt tot:

  • Verbeterd bedrijfsresultaat door de focus op de juiste mensen
  • Flexibel en snel kunnen reageren op veranderende in- en externe omstandigheden
  • Bedrijfscontinuïteit door een successieplan met opvolgers voor sleutelposities
  • Optimale inzet van ontwikkelinvesteringen (tijd en geld)
  • Lagere recruitment kosten
  • Gemotiveerde medewerkers

Talent management versterkt de bestaande organisatie van binnenuit door het gericht benutten van het aanwezige talent in het personeelsbestand. Organisaties die dit te lang uitstellen lopen het risico om op korte en middellange termijn niet over de juiste mensen te beschikken om hun strategie uit te voeren. Een integraal en transparant talent management proces is cruciaal voor het succes en de continuïteit en wendbaarheid van organisaties op de middellange- en lange termijn. Bittere noodzaak, juist ook in de huidige markt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.