Logo
  • Opinie
  • 7 januari 2014

Het wat en hoe van talentmanagement

Talentvolle medewerkers zijn simpelweg onmisbaar. Het is een gouden uitspraak die iedere HR-manager in zijn oren heeft geknoopt. Talentvolle medewerkers zorgen ervoor dat organisaties het verschil maken in deze concurrerende markt. Alleen door het tonen van lef blijft u voorop lopen. Als ik het heb over talentvolle medewerkers heb ik het niet per se over nieuwe medewerkers. Het gaat ook om de skills die uw huidige medewerkers in huis hebben. Deze skills moeten natuurlijk wel goed uit de verf kunnen komen.

De juiste mix

Het optimaal benutten van talenten binnen uw organisatie wordt naar een hoger niveau getild door middel van een gedegen talentmanagementprogramma. Met een dergelijk programma zorgt u ervoor dat de juiste skills bij de juiste persoon en op het juiste moment in huis zijn. Het helpt bij het creëren van de optimale mix van soft-, hard- en business skills.

Een complexe klus

Er zijn talloze programma’s en diensten die u kunnen helpen bij het opstellen van een talentmanagementprogramma. Het is namelijk nogal een complexe klus. Welke competenties en talenten heeft u in huis? En welke mist u nog?  Moet u als organisatie nieuwe mensen in dienst nemen of kunt u de gaten opvullen met trainingen? Wat ook vaak vergeten wordt is dat dit een klus is zonder eind. De wereld om uw organisatie staat namelijk niet stil. Heeft u net in kaart welke skills nodig zijn binnen uw organisatie, is er binnen de branche weer een nieuwe skill die onmisbaar blijkt te zijn. Om maar eens een voorbeeld te noemen: 25 procent van de CIO’s is dit jaar opzoek naar kennis over Big Data, terwijl dat vorig jaar nog niet eens aan de orde was!

Betrokkenheid

Naast het in kaart brengen van de gewenste skills binnen uw organisatie, is het ook belangrijk dat de huidige skills binnen uw organisatie blijven. Dit doet u door uw medewerkers betrokken te houden, het juiste talent naar de juiste baan begeleiden, iedereen met respect en als individu te behandelen en voor de juiste training te zorgen. Deze activiteiten mogen voorlopig nog niet van het to-do lijstje worden geschrapt, want ze zorgen stuk voor stuk voor betrokkenheid en voorkomen dat gewenste skills uit een organisatie wegvloeien.

Het is niet mijn bedoeling om met het bovenstaande al uw moed in de schoenen te doen laten zakken. Belangrijk is om te onthouden dat de 21e eeuw de boeken in gaat als de eeuw van de War for Talent. De urgentie van talentmanagement lijkt mij dan ook wel duidelijk. Alleen met talent is uw organisatie verzekerd van een podiumplek.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.