Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2017
  • Peter Runhaar

Vijf praktijktips voor optimale diversiteit in je organisatie

Sarah Wood, CEO van Unruly, was een van de sprekers op HR Tech World. Onder de titel ‘Embracing Unruliness’ vertelde zij over de manier waarop haar organisatie met personeelswerving omgaat. Diversiteit in alle opzichten is het toverwoord achter een zeer succesvolle formule. 'Great people are like magnets; they attract other great people!'

Beeld Vijf praktijktips voor optimale diversiteit in je organisatie

Unruly houdt zich bezig met video advertising  en groeide van drie mensen in 2005 naar 300 mensen nu. “We zijn een techbedrijf, maar de mensen maken het bedrijf, en het is heel moeilijk de juiste mensen te vinden. Er is een war for talent, en vooral een war for digital talent”, aldus Sarah. “En om die oorlog te winnen moet je een cultuur hebben die ervoor zorgt dat je de beste mensen vindt. Wij zoeken daarom overal, wij zoeken vooral ook mensen die anders over het hoofd gezien zouden worden.”

Je moet niet alleen op de beste scholen zoeken en op de meest voor de hand liggende plekken, want talent vind je op de meest onverwachte plaatsen, is Sarahs stelling. En, vindt zij, je wil toch werken in een omgeving waar mensen fun hebben en waar veel diversiteit is? “Uit onderzoek blijkt dat 47 procent van de millennials diversiteit en inclusion een belangrijk criterium vindt bij het zoeken van een baan.” Bij Unruly werken mensen met allerlei achtergronden. Bij die diversiteit gaat het om gender, om etniciteit en om economische achtergrond. En als je die mix goed voor elkaar hebt, ontstaan er mooie dingen, want, zegt Sarah: “Great people are like magnets; they attract other great people!”

Unruly heeft vijf stappen ontwikkeld om diversiteit optimaal na te streven:

1. Meet diversiteit

Je moet goed bijhouden hoe je eigen organisatie er voor staat. “Bij ons is 46 procent vrouw. 60 Procent van het management is vrouw en 44 procent van de board is vrouw. En we hebben 32 nationaliteiten in de organisatie.”

2. Praat over diversiteit

“Diversiteit moet niet een onderwerp zijn dat alleen in de boardroom bestaat. We moeten zorgen dat iedereen erover praat. Als het om diversiteit gaat neemt iedereen zijn eigen achtergrond mee. Iedereen heeft een andere passie, dus we focussen allemaal op iets anders. Als je al die passies mobiliseert en bundelt ben je heel sterk.”

3. Zoek diversiteit actief op

“Diversiteit is ook hard werken. Zoek overal, die zoektocht is ontzettend belangrijk. HR moet hier ook echt de tijd voor nemen, want zoals gezegd, de ‘hidden gems’ vind je op plekken waar niemand anders zoekt.”

4. Koester diversiteit

“Er zijn zoveel manieren om diversiteit te koesteren. Creëer veilige ruimtes waar diversiteit tot uiting komt. Denk maar aan de keukentafel, waar iedereen samen komt en gezellig kletst zonder stress. Ik vind niets leuker dan dat iemand zijn neef uit Maleisië meeneemt die bij hem op bezoek is. Veiligheid is heel belangrijk: veiligheid om jezelf te zijn. Bij die veiligheid hoort een cultuur die niet is gebaseerd op streberigheid, maar op je onderscheiden vanuit kwaliteit. Zorg dat de mensen het verhaal van je bedrijf kennen. En onderken ook de waarde van ‘Inclusion Intelligence’: zoek mensen die de strategische waarde van diversiteit echt begrijpen.

5. Vier diversiteit

“Bij Unruly vieren we hoe verschillend we allemaal zijn, met 32 nationaliteiten en allemaal verschillende karakters. We doen dat vaak via eten. Mensen maken hun eigen nationale gerechten en we eten gezamenlijk. Onze verschillen maken ons sterk.”
“Don’t wait”, besluit Sarah haar verhaal: “Je kunt vandaag beginnen. HR focust vaak op de processen die moeten kloppen en op haalbaarheid, maar er zijn zoveel concrete dingen waarmee je je diversiteit kunt versterken. Laat je door niets weerhouden om direct aan de slag te gaan!”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.