Logo
  • Blog
  • 19 september 2017

Help, mijn toptalent vertrekt!

Ik vroeg mij af waarom toch zoveel jonge talentvolle voetballers al vroeg (en vaak voor behoorlijk wat geld) bij hun club/werkgever vertrekken. Kun je op de een of andere manier voorspellen of voorzien dat dit soort transfers eraan zitten te komen? In HR-termen noemen we dat de Flight Risk bepalen, oftewel kun je op basis van data-analyse berekenen dat iemand een verhoogde kans heeft om de organisatie te verlaten? En welke factoren hangen daarmee samen?

De transfermarkt draaide als een dolle! Althans die in de voetballerij. Deze zomer werd het voetbalnieuws voornamelijk (afgezien van de knappe EK-winst van onze Oranje Leeuwinnen) gedomineerd door roemruchtig voetbaltransfernieuws. Het meest opmerkelijk was de overstap van Neymar Jr. (25 jaar), die naar verluidt voor het astronomische bedrag van € 222 miljoen verkaste van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain. In eigen land ging het vooral over het vertrek van Ajax-speler Davison Sánchez (21 jaar), die voor het bedrag van € 40 miljoen zijn Ajax-shirt inwisselde voor die van Tottenham in de Engelse Premier League; een Eredivisie record!

Het leek mij leuk om in deze column eens de vertrekkende zomerse toptransfers (miljoen euro’s en meer) in de Eredivisie op een rij te zetten. Van Sánchez tot Kongolo, van Pröpper tot Van Wolfswinkel. Natuurlijk zijn de aantallen te klein om statistische uitspraken te doen, maar het biedt wel wat illustratie. Wat blijkt, bijna de helft van deze transfers bestonden uit verdedigers (van de transfers boven de € 5 miljoen is dat zelfs een tweederde!) De gemiddelde leeftijd van de totale groep is 23 jaar. De gemiddelde transfersom van spelers t/m 25 jaar was meer dan € 9,2 miljoen. Die van de spelers ouder dan 25 jaar, een 'schamele' € 2,5 miljoen.
Maar wat zegt dit nu eigenlijk? Je zou even grofweg kunnen stellen dat kwalitatief goede verdedigers tot een jaar of 25 met een gemiddeld hoge marktwaarde een grotere kans hebben om te vertrekken dan andere spelers. Voor voetbalclubs betekent dat kassa! Maar wanneer je de parallel zou trekken naar het bedrijfsleven, dan betekent het dat jong toptalent met schaarse kwaliteiten sneller geneigd zijn om te vertrekken wanneer de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden (lees: salaris, faciliteiten, ontwikkelmogelijkheden, etc.) bij een concurrent beter zijn. Dit zorgt op de langere termijn voor een ongewenste uitstroom van talent en kan leiden tot mindere organisatieprestaties.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die de Flight Risk van hun meest waardevolle mensen in kaart brengen en hierop acteren. Een grote internationale e-commerce speler van Nederlandse bodem past dit al jaren toe in de organisatie. Zij bepaalt niet alleen de Flight Risk van haar medewerkers, maar zij kan tevens berekenen welke maatregelen de kans op verhoogd retentiesucces hebben (zoals het aanbieden van een andere functie of verbeterde arbeidsvoorwaarden). Hiermee kan de organisatie per situatie adequater handelen en ervoor zorgen dat haar beste 'spelers' minder snel de deur uit lopen. Voetbal is misschien dan oorlog; 'Winning the war for talent' is ook geen makkie.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.