Logo
  • Achtergrond
  • 26 april 2018
  • HFM

Blijven leren in een veranderende omgeving

‘Dynamisch’ is zacht uitgedrukt wanneer je het hebt over de ziekenhuiswereld. Marktwerking en positionering is aan de orde van de dag. Budgetten staan onder druk en de kwaliteit van zorg blijft natuurlijk voorop staan. Ben je net gefuseerd, zoals het Spaarne Gasthuis, dan is de dynamiek compleet. Aan de afdelingshoofden de pittige taak zichzelf én hun medewerkers in beweging te houden. Een assessment Learning Agility en vervolgtraining-naar-keus helpt ze op weg.

Beeld Blijven leren in een veranderende omgeving

In 2015 gingen het Spaarne Ziekenhuis en Kennemer Gasthuis samen. Als Spaarne Gasthuis heeft het ziekenhuis inmiddels vestigingen in Hoofddorp en Haarlem, plus meerdere poliklinieken in de regio. Het aantal medewerkers is door de fusie gestegen van 2.000 naar 5.000 medewerkers. Bärbel Pieroth, adviseur Management Development en Organisatiecoach: “Die grotere organisatie vroeg om een andere manier van leiderschap, de functie van afdelingshoofd veranderde. Dus begonnen we anderhalf jaar terug met een assessment Learning Agility voor alle afdelingshoofden, met de hulp van HFMtalentindex. Vanuit de gedachte: wat is die nieuwe rol te midden van alle veranderingen? En wat hebben ze nodig om hun werk goed te kunnen doen?”

Leren van learning agility

Naast het assessment startte het ziekenhuis met een MD programma Connected Learning in samenwerking met Boertien Vergouwen Overduin en HFMtalentindex. Elke leidinggevende koos zelf twee van de 5 agility workshops zoals een workshop Self-awareness, People Agility of Mental Agility. Bärbel Pieroth: “Die eigen keuze is heel belangrijk geweest. De boodschap was ‘Ga uit van je eigen kracht, waar je het meest behoefte aan hebt of denkt het meeste van te leren en past bij je leerstijl. Ik denk dat we daarin als ziekenhuis landelijk wel voorop liepen.” Vooral Self-awareness ‘sloeg in als een bom’ bij de deelnemers: “Voor zelfreflectie blijkt nauwelijks ruimte in de waan van de dag. Nu kregen ze de tijd om zich af te vragen ‘Wie ben ik als leidinggevende en hoe sta ik in mijn werk?’. De trainingen bleken echt iets te zijn wat ze op dat moment goed konden gebruiken.”

Goed gesprek

Nadat alle afdelingshoofden de workshops hadden afgerond, is er een Themadiner georganiseerd.  Een goede gelegenheid om de verkregen inzichten nog concreter te maken voor het aansturen van teams. Dat was leuk én nuttig. Want nu komt de volgende spannende stap: hoe coach je je medewerkers om wendbaar te blijven en steeds bij te leren? Hoe ondersteun je ze, zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn? “Ons uitgangspunt daarbij is distributed leadership. Laat de medewerkers in je team de regie nemen. Daardoor kun je ze ook goed aanspreken op hun eigen resultaten: wat ging wel goed, wat niet en waarom?” Het begint allemaal, kortgezegd, bij een goed gesprek. Echt contact maken, vragen blijven stellen en luisteren. Daar zal de focus op blijven liggen. Hoe dat precies vorm krijgt, is niet in beton gegoten. Wel het idee erachter: “We gaan uit van een positieve mensvisie: achterhaal iemands positieve denkbeelden en successen en probeer die ook op andere gebieden in te zetten.”

Dynamisch en wendbaar blijven

Een dynamisch en wendbaar Spaarne Gasthuis is niet alleen noodzakelijk om verder te kunnen bouwen na de fusie en mee te bewegen met de zorgmarkt. “In de huidige arbeidsmarkt is het broodnodig om je eigen mensen gemotiveerd en binnen te houden en nieuwe mensen aan te trekken. Die dynamiek, eigen regie op de zorgvloer en positieve instelling dragen daar aan bij. We leven als ziekenhuis niet meer in een koker, werken zo veel mogelijk samen in de regio en geven onze medewerkers de ruimte om zo goede zorg te leveren. Dat verwacht de samenleving ook van ons.”

Assessio is gespecialiseerd in strategische HR met digitale oplossingen voor ruimdenkende werving en ontwikkeling. De online assessments en tools bieden de HR-professional datagedreven inzichten over kandidaten en medewerkers. De tools anticiperen op werkprestaties, identificeren potentieel en matchen organisaties met de juiste kandidaten. Bij Assessio willen ze het traditionele recruitmentproces op zijn kop zetten en oude patronen en gewoonten uitdagen. Het identificeren van talent mag niet aan het toeval worden overgelaten: finding talent is not magic, it’s science.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.