Logo
  • Nieuws
  • 1 maart 2010
  • Mariel Hovemann

HR niet in staat inspanningen te verzilveren

Veel organisaties zijn nog steeds onvoldoende in staat om de toegevoegde waarde van hun personeelsbeleid daadwerkelijk zichtbaar te maken. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010’ van organisatieadviesbureau Berenschot, dat nu ook online beschikbaar is.

Beeld HR niet in staat inspanningen te verzilveren

Nog maar weinig organisaties benutten de mogelijkheden die het meetbaar maken van hun personeelsbeleid met zich meebrengt. Over het algemeen wordt er wel strategisch nagedacht over de inzet van HRM. De vertaling van de organisatiestrategie naar werkbare doelen voor de HR-afdeling wordt echter niet gemaakt.

Slechts een derde van de organisaties maakt gebruik van een HR-planning en –controlcyclus, zo laat het onderzoek zien. De HR-scorecard wordt nog minder gebruikt, namelijk door 15 procent van de respondenten. Tweederde van de deelnemende organisaties gebruikt geen of slechts enkele kengetallen om te meten wat de opbrengst van een bepaalde HR-activiteit is.

Ken- en stuurgetallen online

In hoeverre er dus een ‘fit’ is tussen de HR-activiteiten en de organisatiestrategie kunnen veel bedrijven niet zeggen. Terwijl deze relatie niet alleen noodzakelijk is voor een goede HR-strategie, maar ook voor de evaluatie- en bijstuurmogelijkheden die er achteraf zijn. Om dit mogelijk te maken moet het personeelsbeleid meetbaar worden gemaakt, zodat personeelsmanagers hun toegevoegde waarde kunnen aantonen.

Het vergelijken van de eigen HR-prestaties met concurrenten en branchegenoten is hier onlosmakelijk mee verbonden, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Met ‘Ken- en stuurgetallen online’, dat is ontwikkeld door HR Strategie in nauwe samenwerking met Berenschot, krijgen personeelsmanagers op ieder gewenst moment de beschikking over heldere rapportages van hun HR-prestaties. Aangevuld met tips om de kosten te optimaliseren.

HR Controlling

Naast online benchmarkmogelijkheden en de volledige informatie uit het onderzoeksrapport ‘Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement 2010’, biedt ‘Ken- en stuurgetallen online’  unieke aanvullende informatie over HR Controlling. Hiermee zijn gebruikers in staat om voortaan hun eigen personeelsstructuur en -kosten te optimaliseren. Bovendien biedt het een bedrijfskundige onderbouwing van het HR-beleid met onderwerpen als de Human Resource Scorecard, Return on Investment en Activity Based Costing.Deze combinatie van online HR-benchmarking en Controlling zorgen voor een krachtige en onmisbare ondersteuning voor HR-professionals.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.