Logo
  • Blog
  • 10 februari 2015

Het Nieuwe Werken vraagt om ondersteunen en loslaten. 5 tips

Elke organisatie is weer anders en dat geldt ook voor mensen. Vijf tips voor ondernemers over de HR-kant van Het Nieuwe Werken.

1. Bedenk dat ieder begin goed is

Voor Het Nieuwe Werken bestaan geen vaste formats. Vaak is het meer een puzzel: hoe kunnen we in ons bedrijf met de tijd meegaan en tegelijkertijd innoveren? Die puzzel is overal anders. leder begin van Het Nieuwe Werken is dus goed, zolang je jouw mensen ondersteunt en loslaat. Begin gewoon, bijvoorbeeld door met hen te praten over de gewenste aanpak van hun werk.

2. Ga uit van de talenten van je mensen

Kijk goed welke aspecten van Het Nieuwe Werken in jouw bedrijf en bij jouw mensen passen. En hoe je het werk, de werkinhoud en de werkomstandigheden kunt verbeteren. Dat is echt maatwerk,want  ieder mens heeft andere talenten en behoeften.De kern van Het Nieuwe Werken ligt erin die verschillen tussen mensen te benadrukken: ga uit van ieders talenten en zet die zo goed mogelijk in. Stimuleer je mensen, schenk ze vertrouwen en honoreer daarbij verschillen in aanpakken tussen mensen want die zijn er altijd. Kijk vooral goed hoe je hen vooruithelpt.

3. Besef dat voorbeeldgedrag erg belangrijk is

Wie als ondernemer  Het Nieuwe Werken wil invoeren,moet zelf het voorbeeld geven. Eerst zelf veranderen en veranderingen doorvoeren. Doe je dat niet, dan komt het niet van de grond. Ga bijvoorbeeld zelf een dag per week thuiswerken.De anderen volgen wel. Neem mensen in dienst die vrijheid in werken prettig vinden en die daarin een voorbeeld kunnen zijn voor hun collega's.

4. Luister en praat

Leg niets van bovenaf op, maar ga in gesprek. In Het Nieuwe Werken mag veel en moet weinig. Laat je mensen werken zoals zij dat graag willen: zolang het maar positief bijdraagt  aan je organisatie en klanten en collega's er tevreden over zijn. Stimuleer je de wensen van je medewerkers en kom je hen daarin tegemoet,dan stijgen de motivatie en betrokkenheid en daarmee de bedrijfsresultaten.

5. Zorg voor ondersteuning

Besef dat niet iedereen mentaal sterk genoeg is om meer eigen verantwoordelijkheid te dragen. Er zijn signalen dat Het Nieuwe Werken kan leiden tot meer mensen met een burn-out. Stel samen met een medewerker haalbare doelen op en bespreek welke verantwoordelijkheid hij aankan en krijgt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.