Logo
  • Nieuws
  • 10 januari 2020

De ‘carrièrenomade’ is in opkomst

Getalenteerde professionals die sneller dan gebruikelijk van baan veranderen worden niet langer als risico door organisaties gezien. Hun veelzijdige ‘succesprofielen’ krijgen steeds meer aandacht vanwege hun inzetbaarheid voor verschillende rollen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van management adviesbureau Korn Ferry onder een wereldwijd panel van HR-professionals.

Beeld De ‘carrièrenomade’ is in opkomst

Bedrijven over de hele wereld worstelen met het groeiende fenomeen van 'carrièrenomaden': goed presterende, getalenteerde professionals die sneller van baan, organisatie en zelfs carrière veranderen dan gebruikelijk.

Hoewel een recent onderzoek van Korn Ferry heeft uitgewezen dat 88 procent van de professionals van mening is dat frequente wisselingen van baan een positieve invloed op hun carrière hebben gehad, beschouwen de meeste organisaties het aannemen van een carrièrenomade nog steeds als een risico. Maar zoals het onderzoek aantoont, negeren deze bedrijven vaak de voordelen van het hebben van zulke professionele nomaden in het personeelsbestand – voordelen  die voortvloeien uit hun multidisciplinaire ervaring, intellectuele nieuwsgierigheid en hoge mate van flexibiliteit, zoals met betrekking tot leren. Dat is de reden waarom veel werkgevers nu stappen zetten om deze veelzijdige en flexibele ‘jobhoppers’ met groot potentieel binnen hun bedrijf te houden.

Zachte vaardigheden

Organisaties die verder zijn met hun strategieën voor talentbeheer, gebruiken succesprofielen om talent uit verschillende disciplines over hun hele kennen en kunnen te selecteren en te evalueren. Dit betekent dat men verder kijkt dan alleen de personen die door hun ervaringen rechtstreeks aan een rol gekoppeld kunnen worden. Ze zijn op zoek naar kandidaten die ook over ‘zachte’ vaardigheden beschikken om met onduidelijkheid en onzekerheid om te gaan, wat nodig is om mee te kunnen groeien met het bedrijf. Als gevolg van deze trend wisselen meer werknemers tussen verschillende rollen, omdat er meer flexibiliteit is binnen een organisatie.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.