Logo
  • Nieuws
  • 13 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Protestantse manager is minder ‘mensgericht’

Protestantse managers zijn in hun managementopvattingen minder gericht op ‘commitment' dan katholieke en niet-gelovige managers. Dit concluderen Tom van den Belt en Joop Moret in hun proefschrift ‘Management en levensbeschouwing in Nederland’, waarop ze promoveren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Beeld Protestantse manager is minder ‘mensgericht’

Van den Belt en Moret bekeken de managementopvattingen van vijf groepen managers: modern-protestanten, orthodox-protestanten, modern-katholieken, behoudend-katholieken en niet-christenen.

Alle managers bleken echter ongeveer even sterk gericht te zijn op prestaties, effectieve aansturing en controle van werknemers. Maar ging het om commitmentgericht HRM en mensgericht leiderschap, dan bleken de opvattingen van de protestantse managers wel af te wijken van de rest. Joop Moret: “Ze werken meer met gezag en minder met gelijkwaardigheid, hechten aan de hiërarchie en met vertrouwen geven aan medewerkers hebben ze ook meer moeite dan katholieke en niet-christelijke managers.”


Minder commitment-gericht

Managers met een protestantse achtergrond zijn minder gericht op een goede balans tussen de belangen van de organisatie en werknemers dan katholieke en niet-gelovige managers. Opvallend is dat de denkwijze van de orthodox- of modern-protestantste manager op werkgebied weinig verschilt, terwijl de verschillen in hun levensbeschouwelijke opvattingen wel groot zijn. De protestantste manager oriënteert zich in het algemeen bij ethische dilemma’s sterk op zijn geloofsovertuiging en de daaruit voortvloeiende waarden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.