CHRO of the Year: Caroline Tervoort, CHRO KPMG Nederland
Uit de drie genomineerde CHRO's: Hilde Garssen (KPN), Gemmie Hermens (ISS Nederland) en Caroline Tervoort (KPMG Nederland) koos de jury donderdag 16 november Caroline Tervoort als opvolger van Thomas Mulder, de winnaar van vorig jaar. De uitreiking vond plaats tijdens CHRO Day 2023 in de Phil, in Haarlem.
In Caroline Tervoort, sinds augustus 2019 CHRO van KPMG Nederland, vond de jury na rijp beraad uiteindelijk een duidelijke winnaar. Als kersvers jurylid mocht Thomas Mulder, de winnaar van vorig jaar, haar de prijs overhandigen als afsluiting van een geslaagde CHRO Day 2023 in de Phil, te Haarlem.
Roemde de jury vorig jaar de zeer volwassen CHRO van VodafoneZiggo die er goed in slaagde om de HR-strategie af te stemmen op de overkoepelende strategie van het bedrijf, de genomineerden van dit jaar onderscheiden zich vooral op oog hebben voor de behoeften van werknemers in hun organisatie.
'Het winnen van de CHRO Award is een enorme eer, maar ik zie dit echt als een teamprestatie'
Caroline Tervoort nam de award in ontvangst met de woorden: “Het winnen van de CHRO Award is een enorme eer, maar ik zie dit echt als een teamprestatie. Los daarvan: ik wist dat ik kon winnen, maar ik had het toch niet verwacht.” Zij munt naar eigen zeggen vooral uit in wat ze zelf beschouwt als culturele en sociale ‘innovaties’ zodat iedereen binnen KPMG zichzelf kan zijn, en medewerkers zich kunnen ontwikkelen, leren en groeien naar hun volledige potentieel.
Zo heeft zij in 2020 de ‘Best Human Experience’ als HR-strategie geïntroduceerd om KPMG door de coronacrisis te loodsen. Onderdeel hiervan vormde haar pleidooi voor ‘empathisch leiderschap’: een minder transactionele, maar juist sterk menselijke en persoonlijke benadering van medewerkers, met volop aandacht voor hun welzijn, ‘hart en ziel’.
Dialoog met leidinggevenden
'Een cruciaal moment' in de totstandkoming van een nieuwe, meer mensgerichte cultuur binnen KPMG. Want een ‘Best Human Experience’ is binnen KPMG nog altijd even relevant als toen, en diverse maatregelen getuigen daarvan. Zo heeft HR een aanpak ontwikkeld om psychologische veiligheid te kunnen meten op vier verschillende niveaus, om op basis van de uitkomsten gericht een dialoog te voeren met leidinggevenden en medewerkers om diversiteit en inclusie te bevorderen, met vragen als: voel je je veilig om je uit te spreken? Zelfs om de status quo uit te dagen?
Het moet allemaal bijdragen aan een ‘cultuur creëren die gebaseerd is op ethiek, inclusie, diversiteit en gelijkheid’ in een organisatie waar mensen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Een organisatie waarbinnen mensen bovendien leren van fouten en vergissingen aangrijpen om verbeteringen door te voeren.
In de woorden van KPMG-CEO Stephanie Hottenhuis: “Caroline gelooft diep in de veerkracht en het potentieel van onze mensen als de brandstof die KPMG voortdrijft. Als een doorgewinterde stem over onderwerpen als diversiteit, gelijkheid en inclusie, vertaalt ze complexe strategieën in eenvoudige, bruikbare inzichten en stimuleert daarmee de prestaties. We zijn er trots op haar als onze CHRO te hebben.”
Rolmodel in de organisatie
Tervoort geldt bovendien als een ‘moreel kompas’ binnen KPMG en ze is iemand die zich niet alleen als leider binnen de organisatie heeft bewezen, maar ook in de omgang met HR-professionals daarbuiten. De jury roemt het feit dat zij een rolmodel vervult als CHRO, en mede daardoor de terechte winnaar is van de CHRO of the Year Award 2023.
Caroline Tervoort was eerder HR Director bij Danone Nutricia Benelux, en International HR Director bij Stage Entertainment. Zij was er verantwoordelijk voor het HR-beleid voor meer dan 3.000 werknemers. Van 2003 tot 2015 was Tervoort ook al in dienst bij KPMG. Ze stond onder meer aan de wieg van de People & Change Advisory practice, waar ze van 2013 tot 2015 leiding aan heeft gegeven.
Lees op CHRO.nl een uitgebreid interview met Caroline Tervoort: “De grootste impact heb ik via het medewerkerswelzijn”
Innovatie, inspiratie, impact
De drie genomineerden voor 2023 werden door de jury beoordeeld op hun prestaties op de aspecten ‘innovatie, inspiratie en impact’. De jury bestond dit jaar uit:
- Thomas Mulder (CHRO VodafoneZiggo)
- Tjahny Bercx (oud-CHRO LeasePlan)
- Maryjo Charbonnier (oud-CHRO Wolter Kluwer)
- Abbe Luersman (oud-CHRO Ahold Delhaize)
De jury toonde zich dit jaar bij Hilde Garssen vooral onder de indruk van haar inspirerend leiderschap om een diverse en inclusieve cultuur te creëren, die verandering en vernieuwing omarmt. KPN heeft onder haar leiding diversiteit en inclusie geïntegreerd in het leiderschapsprogramma, niet alleen voor de topmanagers, maar ook voor de lagen daaronder. Het is ook in de cao verankerd. Garssen: “Het uiteindelijke doel is om diversiteit en inclusie nog meer integraal onderdeel van de bedrijfscultuur te maken. Dit zorgt er in mijn beleving voor dat mensen blijven en graag voor KPN willen werken”.
Ook prees de jury ontwikkelingsmogelijkheden die werknemers binnen KPN hebben en de energie die de organisatie onder leiding van Garssen steekt in het behouden en ontwikkelen van de bestaande workforce. Om verandering en vernieuwing te omarmen, investeert HR in het re- en upskillen van werknemers. Zoals via een pilot om medewerkers drie maanden volledig te laten besteden aan het reskillen van hun vaardigheden zodat ze op termijn mee kunnen blijven groeien in de ontwikkeling van het bedrijf.
Uitwisseling van gedachten
Gemmie Hermens maakte vooral indruk op het onderdeel ‘inspiratie’. Zij geldt als open, toegankelijk en ‘altijd zichzelf’, zegt ze. Een authentiek leider die een van de waardeproposities van ISS (‘wees gewoon jezelf’; ‘be who you are’) van nature belichaamt. Hermens is bovendien nauw betrokken bij het lief en leed van de leden van haar team, en probeert hen keer op keer te inspireren en te leiden. Zo zit ze niet in een aparte kamer maar zit altijd in dezelfde ruimte als haar teamleden, waardoor een laagdrempelige uitwisseling van gedachten mogelijk is.
Ze inspireert en enthousiasmeert mensen door nieuwe manieren van werken, nieuwe systemen en nieuwe ideeën te introduceren. Vaak naar aanleiding van artikelen, LinkedIn-posts of informatie over andere bedrijven. Altijd energiek, altijd stimulerend. Om een open en eerlijke cultuur te creëren binnen het bedrijf heeft ze meerdere team building-activiteiten georganiseerd voor leiders, en gesprekken over psychologische veiligheid gestimuleerd.
De belangstelling die zij voor de medewerkers toont is bijna spreekwoordelijk. Zij vraagt ze waarom ze doen wat ze doen, wat ze vinden van de ondersteuning van P&C en hoe ze het werk bij ISS in het algemeen ervaren. Het heeft er allemaal toe bijgedragen dat de leden van het managementteam en andere leiders van ISS Nederland veel authentieker, bescheidener en inclusiever zijn geworden, en zich sterk bewust zijn van het belang van hun gedrag.
Met het toekennen door de jury van de CHRO of the Year Award aan Caroline Tervoort is zij tevens voor vier jaar lid van de jury.
Lees op CHRO.nl een uitgebreid interview met Caroline Tervoort: “De grootste impact heb ik via het medewerkerswelzijn”