Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2008
  • Lonneke Gillissen

Arbeidsmarkt krimpt ondanks dalende economie

Ondanks het feit dat de economie in Europa blijft groeien, komt de arbeidsmarkt onder snel toenemende druk te staan. Dit is de conclusie van het Internationaal Netwerk van onafhankelijke hrm-adviesbureaus, ENEX.

Beeld Arbeidsmarkt krimpt ondanks dalende economie

Demografische ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening resulteren in de Europese zone in een afnemend arbeidspotentieel. Werkeloosheidpercentages dalen, het aantal vacatures neemt toe en landen worden geconfronteerd met een oplopend aantal onvervulbare vacatures. ENEX concludeert dat zelfs in het geval dat de economische groei in Europa afremt, de arbeidsmarkt binnen de Europese landen krapper wordt.

 

Talent development

Volgens ENEX vraagt deze ontwikkeling in toenemende mate om een pan-Europese arbeidsmarktbenadering. Recruitment buiten Europa wordt hierbij onvermijdbaar. De Nederlandse voorzitter van ENEX, Cees Vis, stelt dat vanuit ENEX in dit kader ook de verwachting leeft dat de rol van hrm binnen de organisaties sterk zal veranderen. Hierbij zal de focus komen te liggen op het faciliteren van medewerkers in het verder ontwikkelen van hun competenties. Dit betekent veel aandacht voor talent development voor alle medewerkers in plaats van enkel management development voor de top.

 

5 tips om medewerkers binnen te loodsen
1. Bouw een netwerk op

Vul uw netwerk regelmatig aan en schoon het op, zorg dat het actueel blijft.

2. Werf snel

Onderneem actie zodra er een vacature ontstaat. Ga niet zitten afwachten.

3. Werf overal (en altijd)

Veel mensen komen via via aan een baan, bezoek daarom congressen en banenmarkten, maar ook sites met potentiële kandidaten, als LinkedIn, Xing en Hyves.
4. Laat uw personeel voor u werven

Zorg dat uw werknemers enthousiast zijn over uw bedrijf. Positieve mond-op-mondreclame over uw bedrijf trekt kandidaten aan.

5. Meet de resultaten

Meten is belangrijk om erachter te komen wat wel en wat niet goed werkt in uw wervingsproces.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.