Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2017
  • Bron: Robert Half

Tips om medewerkers gelukkig te houden

Nederlandse werknemers zijn heel loyaal aan hun werkgevers. Gemiddeld duurt een dienstverband van een Nederlandse werknemer 10,5 jaar. Alleen Duitsland en België scoren nipt hoger met 7, respectievelijk 8 maanden. Dit blijkt uit het Internationale rapport ‘De geheimen van de gelukkigste bedrijven en hun medewerkers’ van recruitmentbureau Robert Half.

Beeld Tips om medewerkers gelukkig te houden

“Met de toenemende war for talent loop je het risico om gewaardeerde medewerkers kwijt te raken. Het is daarom belangrijk dat een werkgever continu blijft investeren in het geluk van het personeel. Dat doe je onder meer door ervoor te zorgen dat een werknemer zich betrokken voelt, hem voldoende waardering te geven en vertrouwen uit te spreken door een zekere verantwoordelijkheid te geven”, zegt Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half Nederland.

Dienstverband en tevredenheid per land

LandGemiddeld dienstverband
Australië7,2 jaar
België11,1 jaar
Frankrijk9,8 jaar
Duitsland11,2 jaar
Nederland10,5 jaar
Noord - Amerika8,2 jaar
UK8,5 jaar

Waardering verhoogt productiviteit

“Het is van belang dat de recruitment inspanningen van de werkgevers niet stoppen na het wervingsproces. Managers kunnen ervoor zorgen dat medewerkers gelukkig blijven door proactief retentiestrategieën in te zetten, zodat het personeel zich gewaardeerd voelt en uitdaging blijft houden in het werk dat ze uitvoeren”, geeft Ricardo van Popering aan. Van Popering geeft enkele tips om medewerkers gelukkig te houden:

  • Houd de vinger aan de pols: Sommige dagen en projecten zijn uitdagender dan andere. Spreek medewerkers regelmatig aan en vraag hoe het met ze gaat. Vinden ze de baan nog uitdagend genoeg? Kunnen ze de werkdruk nog aan?
  • Definieer de langetermijnvisie: Bespreek de toekomstperspectieven van de medewerkers. Help ze doelen vast te stellen en te bereiken. Ga na wat de opleidingsmogelijkheden zijn en inventariseer of medewerkers daar interesse in hebben.
  • Geef verantwoordelijkheid: Geef je medewerkers verantwoordelijkheid, zodat ze zelf beslissingen kunnen nemen. Op die manier krijgen ze het gevoel dat ze een verschil kunnen maken en bouw je mee aan het zelfvertrouwen van de medewerker.
  • Toon waardering: Spreek je waardering uit tegenover waardevolle medewerkers, van een simpele 'dankjewel' tot een bonus. Het houdt de motivatie hoog en het geeft de medewerker een boost om aan een nieuwe opdracht te beginnen.
  • Focus op wat belangrijk is: ‘Betrokkenheid’; zorg ervoor dat iemand zich betrokken voelt en met trots zijn bedrijf wil vertegenwoordigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.