Logo
  • Nieuws
  • 7 december 2021
  • Bron: Bit Academy

Meer dan helft werkgevers neemt (bijna) geen initiatief om IT-vaardigheden te verbeteren

Ruim 80% van de Nederlandse medewerkers vindt dat werkgevers niet genoeg doen om hun IT-skills bij te spijkeren. Ruim 60 procent van deze groep geeft zelfs aan dat hun werkgever helemaal niks doet om IT-skills bij te spijkeren of niet op de hoogte is van de initiatieven die hieromtrent worden genomen.

Beeld Meer dan helft werkgevers neemt (bijna) geen initiatief om IT-vaardigheden te verbeteren

Dit blijkt uit onderzoek van de Bit Academy, een peer-to-peer opleider voor ICT-onderwijs. Het onderzoek is uitgevoerd door Multiscope onder 1008 Nederlanders.

Kwaliteit en afstemming

Van de deelnemers, die wel cursussen of trainingen krijgen aangeboden, vindt 70 procent de kwaliteit ondermaats. Maar liefst 19 procent van deze groep maakt dan ook bijna nooit gebruik van de mogelijkheid om een training of cursus te volgen. Verder vindt 12 procent dat ze cursussen en trainingen beter moeten afstemmen naar de behoeften van werknemers. 9 procent is van mening dat werkgevers hun cursussen en trainingen beter moeten  promoten onder medewerkers.

Digitalisering

Op de vraag waarom ze het belangrijk vinden dat IT-skills worden bijgespijkerd, antwoorden de meeste werkende deelnemers (63%) dat IT-skills belangrijk zijn vanwege de digitalisering van de maatschappij. 60 procent is tevens van mening dat IT-skills belangrijk zijn om de continuïteit en stabiliteit van de organisatie te waarborgen. Daarnaast vindt 41 procent dat IT-kennis belangrijk is om de concurrentie voor te blijven. Slecht 15 procent denk dat het bijspijkeren van vaardigheden alleen relevant zijn voor de IT-afdeling, terwijl 3 procent denkt dat het helemaal niet belangrijk is.

Oudere vs jongere werknemers

Aan de groep is ook gevraagd wat voor soort cursussen en trainingen ze krijgen aangeboden. De meeste organisaties (47%) bieden alleen online cursussen aan, 35 procent biedt zowel online als offline cursussen of trainingen aan en 18 procent geeft alleen offline trainingen. Opvallend is dat met name oudere werknemers (45+ jaar) behoefte (30%) hebben aan meer verschillende cursussen of trainingen, terwijl bij jongeren (18-24 jaar) deze behoefte veel minder (4%) is. Oudere werknemers (59%) vinden dat cursussen ook beter gepromoot moeten worden, bij de jongere leeftijdsgroep is dit slechts 2 procent.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.