Logo
  • Blog
  • 22 augustus 2013

De 5 meest voorkomende werk- en loopbaandilemma’s

Bijna alle hoger opgeleide professionals die ik ken zijn talentvolle, ambitieuze mensen die zich graag met passie inzetten voor hun functie en organisatie. De realiteit leert echter dat veel professionals ergens ‘vastlopen’ als ze zo rond de dertig of veertig zijn.

Hoger opgeleide professionals geven graag alles wat ze in zich hebben om mooie prestaties neer te zetten, hun organisatie verder te brengen, en zichzelf te ontwikkelen. Vaak zijn ze na hun studie met prachtige dromen en veel enthousiasme begonnen aan hun carrière.

En dan ineens die twijfels: ‘Is dit het nou allemaal?’ Vragen als ‘Wie ben ik eigenlijk?’ en ‘Zit ik hier wel op mijn plek?’ en ‘Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen?’ steken de kop op. Anderen zijn door de huidige economie in een reorganisatie terechtgekomen en worden daardoor gedwongen om na te denken over hun werk en leven. Wat nu?


De dilemma’s waarmee deze hoger opgeleide professionals worstelen kunnen we veelal in 5 categorieën indelen:

Dilemma 1:  Help, ik baal van mijn werk!
 

Je voelt je ongelukkig in je werk. Je zit er duidelijk niet op je plek en ervaart routine en sleur. Je zit vast en weet niet meer hoe je nu verder moet. Je wilt zo graag je inkomen verdienen met werk dat je plezier, uitdaging en voldoening geeft, maar je bent de wanhoop nabij. Wat kan ik en wat wil ik nu écht?

Dilemma 2:  Ik zit zonder werk thuis en het lukt maar niet om werk te vinden
 

Je zelfvertrouwen heeft door alle afwijzingen een behoorlijke knauw gehad, en je vind het  lastig om uit deze negatieve spiraal te stappen. Je hebt geen duidelijke focus en eigenlijk weet je niet goed wat je wilt. Er zijn zoveel keuzes en mogelijkheden, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. En vervolgens kom je helemaal niet meer in actie om iets aan je situatie te veranderen.

Dilemma 3:  Mijn leven wordt beheerst door mijn werk; ik lijk er wel mee getrouwd
 

Je bent veel meer uren aan het werk dan er in je contract staat. Je neemt je werk heel serieus en voelt je enorm verantwoordelijk voor je taken. Je hele identiteit valt of staat met hoe het gaat op je werk. Zonder je werk ben je niemand meer. Je stort je er helemaal op en je hebt weinig of geen tijd meer voor je vrienden, familie, hobby’s en ontspanning.

Dilemma 4:  Ik wil meer! Mijn talenten blijven onbenut
 

Ergens diep van binnen weet je dat je veel te bieden hebt, alleen lijkt het er maar steeds niet uit te komen doordat je niet goed helder hebt hoe en waar je je talenten het beste tot zijn recht komen. Je komt niet voldoende uit de verf en hebt het gevoel stil te staan. Je zit al enige tijd in een baan die ‘an sich’ goed bij je past, maar waarin je het gevoel hebt stil te staan. Je wilt je bewijzen, je wilt doorgroeien. Je kom niet voldoende uit de verf omdat je onzeker bent over je kwaliteiten, jezelf niet voldoende laat zien en te weinig assertief bent om kansen te pakken. Wat er ook speelt, op deze manier sta je stil voor je gevoel.


Dilemma 5:  Mijn emmertje loopt over, ik trek het niet meer….

Je voelt je gestrest, de werkdruk is hoog en je komt uitgeblust thuis na een dag werken. Je bent een harde werker, hebt de lat hoog gelegd voor jezelf. Je voelt je enorm verantwoordelijk voor je taken en wilt het graag allemaal heel goed doen. En in plaats van te ontspannen is  je agenda ook ’s avonds en in het weekend volgepropt. Een paar bordjes teveel die je in de lucht moet houden. Het thuisfront, familie en vrienden maken zich steeds meer zorgen om je. De balans is ver te zoeken en een burnout ligt op de loer.


Niet zo raar dus dat velen soms het gevoel hebben even ‘het noorden kwijt te zijn’ (zoals ze in België zo mooi zeggen). Deze generatie heeft enorm veel keuzes in het leven en dat kan leiden tot stress en twijfel.


Er kunnen heel veel factoren meespelen die er op dit moment voor zorgen dat jij weinig tot geen voldoening hebt in je werk. Van belang is dat je er achter komt wat het precies is waardoor een of meerdere van deze dilemma’s een punt van aandacht is. Zodra je het hebt benoemd kun je er ook iets mee doen! Ga ermee aan de slag, zoek hulp, kom in actie.
Want (langdurig) niet gelukkig zijn met je werk of niet gelukkig zijn omdat je geen werk hebt zou geen optie mogen zijn!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.