Logo
  • Achtergrond
  • 14 november 2022
  • Redactie HR Praktijk

Welke (typen) loopbaan APK’s worden in Nederland ingezet? En op welke wijze? Een overzicht

Met een loopbaan APK kun je inzicht krijgen in de waarde van je skills voor de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Inmiddels zijn in Nederland veel van deze instrumenten in gebruik. Een goed overzicht ervan ontbreekt echter. Om die reden hebben onderzoekers van de HAN University of Applied Sciences onlangs de resultaten van het verkennende onderzoek ‘Loopbaan APK’s gekeurd’ gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift voor HRM.

Beeld Welke (typen) loopbaan APK’s worden in Nederland ingezet? En op welke wijze? Een overzicht

De diversiteit aan, en toepassing van, loopbaan APK’s is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er is echter nog maar weinig bekend over bijvoorbeeld doel, doelgroepen, kenmerken, gebruik, effecten en kwaliteit van loopbaan APK’s. Om meer te weten te komen over dit type instrumenten is daarom het verkennende onderzoek ‘ Loopbaan APK’s gekeurd’ uitgevoerd.

Voor dit onderzoek is de hoofdvraag: Welke (typen) loopbaan APK’s worden in Nederland ingezet? En op welke wijze?

Deelvragen zijn:

  1. Welk doel beogen loopbaan APK’s ?
  2. Wie zijn (beoogde) gebruikers/doelgroepen? Wat is het bereik (sector, laaggekwalificeerd, atypische contracten)?
  3. Onder welke condities worden loopbaan APK’s ingezet?
  4. Welke organisaties zetten loopbaan APK’s in als onderdeel van hun dienstverlening? En welke professionals (loopbaanprofessionals, leidinggeven den, HRM) zijn betrokken bij de inzet?
  5. Hoe zijn financiën, privacy en eigenaarschap van loopbaan APK’s geregeld?
  6. Wat is bekend over de kwaliteit van loopbaan APK’s?

Het onderzoek beschrijft ongeveer 100 loopbaan APK-instrumenten, waarvan er 15 nader zijn geanalyseerd in interviews, focusgroepen en online enquêtes.

Download hier de resultaten van het onderzoek

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.