Logo
  • Nieuws
  • 25 maart 2009
  • Gabor Mooij

Werknemer met extra inzet wil pluim baas

Werknemers willen in crisistijd best wat extra's doen voor hun baas. Ze moeten hiervoor dan wel voldoende waardering krijgen van hun werkgever. Dit bleek weer eens tijdens het jaarlijks award-event Top Werkgevers Nederland van CRF bij Océ-Nederland.

Beeld Werknemer met extra inzet wil pluim baas

Topwerkgevers willen nu vooral hun werknemers behouden en motiveren in plaats van nieuw personeel werven, zoals een jaar geleden. Werknemers op hun beurt hebben vergeleken met vorig jaar meer waardering voor hun baan en de bijbehorende extra’s. Hierdoor zijn de rollen omgedraaid en heeft de werkgever weer de leiding bij het bepalen van de arbeidsvoorwaarden.

 

Binden

Het is belangrijk dat de werkgever ook bij economische tegenwind medewerkers vindt die bij het bedrijf passen en die zich voor lange tijd aan het bedrijf willen binden. Bij 98 procent van de topwerkgevers neemt talentmanagement daarom een sleutelpositie in. De werkgever moet daarbij wel weten wat voor talent hij nodig heeft. Daarbij zijn persoonlijke eigenschappen en ambities als kenmerken belangrijker dan intelligentie. Als een werkgever dit in de gaten houdt dan heeft hij hiervan profijt als de economie weer aantrekt.

 

Tip

U hoeft waardering niet altijd in geld uit te drukken. Voor veel werknemers is het lastig om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tweeverdieners. Dit evenwicht komt nog meer onder druk staan als de werknemer meer tijd aan zijn werk besteedt. U kunt het de werknemer wat gemakkelijker maken door hem of haar flexibiliteit te bieden in de vorm van flexibele werktijden en de mogelijkheid om een of meer dagen in de week thuis te werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.