Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2019
  • Bron: Indeed

Werknemer krijgt al meer dan twee jaar geen loonsverhoging

Ondanks de economische rugwind van de laatste jaren gaan werknemers er niet op vooruit qua loon. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed onder 1000 werknemers. Bijna de helft van de werknemers geeft daarin aan (45 procent) al minstens twee jaar geen loonsverhoging te hebben gekregen. Verder blijkt uit het onderzoek dat veel Nederlanders hun werk zo leuk vinden dat ze blijven doorwerken als het voor het geld niet meer hoeft.

Beeld Werknemer krijgt al meer dan twee jaar geen loonsverhoging

Hoewel de lonen volgens onder meer het IMF en onlangs premier Rutte onvoldoende zijn gestegen de afgelopen jaren, zijn Nederlanders best tevreden met hun salaris. Op de vraag hoeveel ze per jaar meer zouden moeten verdienen voor een comfortabel leven, zegt ruim een derde dat dit bij het huidige salaris al kan. Bijna een op de vijf respondenten zegt nog tussen de 2500 en 5000 euro per jaar nodig te hebben voor een comfortabel leven. Slechts iets meer dan anderhalf procent zegt hiervoor jaarlijks meer dan 10.000 euro extra salaris te willen. Opvallend is dat met name respondenten boven de zestig jaar aangeven geen extra geld nodig te hebben voor een comfortabel leven. Dit percentage ligt bij dertigers juist het laagst. Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux: “Van de ondervraagden hebben 60 plussers over het algemeen minder kosten dan jongeren, terwijl ze relatief meer verdienen.”

Stoppen met werken

Niet meer hoeven werken, dat is de droom van veel Nederlanders, zo denken we. Toch blijkt uit het onderzoek dat de meerderheid van de mensen zou blijven doorwerken als ze niet meer financieel afhankelijk zouden zijn van hun salaris. Ruim 35 procent zou doorgaan met de eigen baan en 26,4 procent zou blijven doorwerken in een andere baan. Slechts een kwart zou echt stoppen met werken. Poos: “Dit bevestigt het beeld dat Nederlanders niet graag niets doen, een blijk van onze calvinistische achtergrond."

Vragen niet om loonsverhoging 

Bijna 60 procent is niet van plan om in de komende twaalf maanden om salarisverhoging te vragen. De belangrijkste reden is dat respondenten aangeven dat hun werkzaamheden gelijk zijn gebleven, gevolgd door tevredenheid over het huidige salaris. Een op de tien geeft aan geen salarisverhoging te durven vragen.

Salaris of vrije dagen?

Op de vraag of er secundaire arbeidsvoorwaarden zijn die je liever wilt dan salaris, antwoorden respondenten zeer uitlopend. Opvallend is dat twee op de vijf liever meer vrije dagen heeft dan meer geld, maar een bijna even zo groot percentage wil het liefst salarisverhoging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.