Logo
  • Nieuws
  • 20 december 2011
  • Mariel Hovemann

Werkkostenregeling zorgt niet voor lastenverlichting

Werkgevers hebben op 1 januari 2012 weer de gelegenheid over te stappen op de werkkostenregeling. Deze regeling vervangt veel regelgeving rondom kostenvergoedingen aan werknemers. Per 1 januari 2014 is de werkkostenregeling verplicht. Hoewel de overheid meldt dat de werkkostenregeling zorgt voor lastenverlichting voor werkgevers, blijkt uit onderzoek van Deloitte dat dit door maar liefst 86 procent van de door Deloitte bevraagde werkgevers niet zo wordt ervaren. De animo om per 1 januari 2012 met de werkkostenregeling te beginnen, is dan ook bijzonder laag. Slechts 13 procent geeft aan over te stappen.

Beeld Werkkostenregeling zorgt niet voor lastenverlichting

Zo’n 70 procent van de werkgevers vindt het overgaan naar de werkkostenregeling een goede aanleiding om de arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. “Opvallend is dat slechts 20 procent van de organisaties ook daadwerkelijk gaat bezuinigen op de vergoedingen aan werknemers”, aldus David Thomas van Deloitte. “Daarnaast moeten bedrijven inzien dat de werkkostenregeling wel zeker voordelen in zich heeft. Zo hoeft de werkgever de vergoedingen en verstrekkingen niet meer per werknemer bij te houden en is de werkgever binnen de forfaitaire ruimte niet meer gebonden aan fiscale spelregels. Daarnaast kan de werkkostenregeling ook een besparing op de personeelskosten met zich mee brengen.”

 

Forfaitaire ruimte

Naast het feit dat veel werkgevers niet het voordeel zien van de werkkostenregeling, is het gegeven dat de staatssecretaris heeft toegezegd de forfaitaire ruimte te verhogen naar 1,6 procent per 1 januari 2013 reden om de overstap nog even uit te stellen. “De organisaties die nog twijfelen om over te stappen, pakken dergelijke berichtgeving op om nog even te wachten,” stelt Thomas. De verhoging geeft de werkgever immers meer ruimte om onbelaste vergoedingen te geven dan de huidige 1,4 procent. Aan de andere kant geeft bijna de helft van de respondenten aan het huidige forfait van 1,4 procent voldoende te vinden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.