Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2009
  • Lianne Bouman

Werkgevers willen dat werknemers in cao moeten kunnen kiezen

Werkgeversorganisatie AWVN wil dat meer eigen verantwoordelijkheid voor werknemers in 2009 als een rode draad door de cao-onderhandelingen loopt. Dat blijkt uit de evaluatie van AWVN van cao’s, die in 2008 zijn afgesloten. Met meer eigen verantwoordelijkheid doelt de organisatie bijvoorbeeld op werktijden en loopbaanontwikkeling.

Beeld Werkgevers willen dat werknemers in cao moeten kunnen kiezen

Prioriteiten blijven de beheersing van de loonkosten, het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt. Zo kan de productiviteit stijgen door afspraken te maken over slimmer werken en het flexibel omgaan met werktijden. Volgens AWVN kunnen in een moderne cao ook afspraken worden gemaakt die leiden tot het nemen van initiatieven door werknemers en tot het maken van keuzes als het gaat om bijvoorbeeld mobiliteit en inzetbaarheid.

 

Flexibele beloning als alternatief

In 2008 werden al in ruim de helft van de cao’s afspraken gemaakt over een vorm van flexibele beloning. AWVN is van mening dat nu de economie wankelt de flexibele beloning vaker moet worden ingezet als een alternatief voor de structurele loonsverhoging. Een aantal cao’s biedt de werknemers al meer keuzevrijheid.

 

Scholing

In vrijwel alle 115 onderzochte cao’s staan afspraken over scholing, scholingsverlof en beloningen voor een bredere inzetbaarheid van de werknemers. Een recht op of een plicht tot scholing zit in 57 cao’s, in 86 cao’s staan afspraken over ontwikkelingsplannen en 44 cao’s staan afspraken over van werk-naar-werktrajecten. Maatregelen specifiek voor jongeren en/of ouderen staan in 26 cao’s.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.